друкувати


Інтелект людини залежить від здатності мозку інтегрувати дані

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-24 02:36:24
Інтелектуальний рівень людини визначається розвитком фронтальних і тім'яних відділів головного мозку, що відповідають за інтеграцію даних різних органів чуття і виконання дій, а також розвитком нервових каналів, що поєднують ці відділи. Такого висновку дійшли вчені Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені (США), що опублікували свої дослідження в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Загальний рівень інтелектуальності людини - досить спірне поняття, проте його базове значення всім ясно: в середньому, показники людей по різних типах тестів корелюють між собою. Деякі люди весь час набирають багато балів, інші - мало. Нам здалося очевидним задатися питанням: чи існує зв'язок між таким узагальненим рівнем інтелекту і якими-небудь відділами головного мозку", - сказав керівник наукової групи професор Ральф Адольфс.

До останнього часу вчені не знали напевно, чи визначається рівень інтелектуального розвитку людини активністю певних областей мозку, або такий узагальнений параметр відображає здатність самих різних відділів мозку працювати як єдине ціле.

Різні групи дослідників вже робили спроби прояснити це питання і раніше, проте роботи зі здоровими людьми не дозволили напевно встановити зв'язку між якими-небудь відділами мозку та інтелектом. Для того, щоб з'ясувати це, група Ральфса запросила 241 добровольця, що мають локальні пошкодженя головного мозку в різних його областях.

Група вчених провела тестування учасників експерименту по декількох різних методиках визначення так званого "коефіцієнта IQ", за допомогою яких зуміла оцінити середній рівень інтелектуальності кожного з них. Після цього автори публікації провели об'ємний каптаж пошкоджень головного мозку пацієнтів і зіставили два масиви даних між собою.

У результаті такого аналізу з'ясувалося, що найбільший вклад до рівня інтелектуальності людини вносить ліва фронтальна і права тім'яна області кори головного мозку. Ці розподілені і, в той же час, цілком обмежені області головного мозку, відповідають за роботу короткочасної, так званої "оперативної" пам'яті головного мозку, обробку візуальної, просторової і звукової інформації, а також за виконання яких-небудь дій. Вклад в інтелектуальність областей мозку, що знаходяться в різних півкулях означає, що важливе значення грає і зв'язок між ними, який забезпечується білою речовиною.

"В ході нашої роботи могло з'ясуватися, що загальний рівень інтелектуальності людини зовсім не залежить від яких-небудь відділів головного мозку і визначається лише тим, як мозок функціонує як єдине ціле. Насправді ж, нам удалося встановити відповідність між певними відділами головного мозку і тканинами, що поєднують їх, і існуючою теорією інтелектуальності, так званою "тім'яно-фронтальною теорією інтеграції". Згідно цій теорії, інтелект залежить від здатності мозку інтегрувати - збирати воєдино - декілька різних типів потоків даних", - підсумував Адольфс.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі