друкувати


General Motors завершив операцію з продажу Saab

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-24 12:34:57
Американський автоконцерн General Motors (GM) сьогодні завершив операцію з продажу шведського автовиробника Saab нідерландському виробникові суперкарів компанії Spyker Cars NV. "Майбутнє Saab тепер повністю визначене, воно в надійних руках. - заявив глава Spyker Віктор Мюллер, коментуючи завершення операції - Ми зосередимо наші зусилля на тому, щоб в найкоротші терміни зробити Saab прибутковою компанією".

Він також підтвердив попередні заяви Spyker про те, що розраховує повернути придбаний Saab до прибутковості до 2012 р., передає Reuters. Для цього потрібно буде інвестувати в Saab близько 1 млрд дол., з яких частину коштів надасть колишній власник марки - General Motors.

Згідно з умовами операції, сума покупки Saab склала 74 млн дол. готівкою. Крім того, голландська компанія викупила акції Saab на суму 326 млн дол. Також однією з умов операції стала згода Європейського інвестиційного банку (EIB) виділити Saab кредит у розмірі 400 млн євро під госгарантії шведського уряду.

Про продаж Saab нідерландському виробникові суперкарів GM офіційно оголосив в січні ц.р.

Saab був створений як підрозділ шведської авіабудівної Svenska Aeroplan AB в 1937 р. Після Другої світової війни завод перейшов на випуск автомобільної продукції. GM став повноправним його власником в 2000 р. Зіткнувшись з нинішньою фінансовою кризою, GM почав процес позбавлення від своїх збиткових підрозділів, одним з яких був Saab. Покупця на відомий шведський бренд шукали з січня 2009 р., проте пошуки закінчилися безрезультатно, якщо не рахувати продажу деяких технологій Saab китайській Beijing Automotive Industry Holdings Co. Ltd. (BAIC). У 2008 р. Saab показав збитки в 3 млрд шведських крон (410 млн дол.), компанія не виходила на прибуток з 2001 р.

Джерело: РБК-Україна
Обговорити на форумі