друкувати


Похоронне бюро "ховатиме" клієнтів в Інтернеті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-23 02:18:48
У Швеції створено віртуальне похоронне бюро My Webwill, яке здійснюватиме останню волю покійних в Інтернеті. Виконавці заповіту обіцяють поклопотатися про віртуальне буття людей після їхньої смерті – зокрема, що стосується видалення профайлів з популярних соціальних мереж.

Автори незвичайної бізнес-ідеї, Ліза Гранберг та її подруга Елін Тюбріг, дійшли до неї за сумних обставин: обидві вони пережили ситуацію, коли після смерті їх знайомих ніхто з родичів не зміг видалити з Мережі їхнє віртуальне "я", оскільки дані доступу були невідомі.

За словами Тюбріг, такі випадки не поодинокі. Більше того, для родичів практично неможливо вийти на зв'язок з адміністраторами великих порталів, наприклад Facebook, щоб зажадати видалити віртуальний профіль померлого.

Гранберг розповіла, що нове віртуальне бюро усуне всі ці проблеми. "Потрібно просто повідомити нам про те, в якій соціальній мережі ви зареєстровані або адресу електронної пошти. Ці дані ми зберігаємо в зашифрованому вигляді. Як тільки стає відомо про смерть клієнта, фірма приступає до виконання його останньої волі", - зазначила вона.

Творці бюро нарікають на віртуальну бюрократію. Наприклад, щоб опублікувати в Інтернеті оголошення про смерть, потрібно надати адміністраторам того або іншого порталу свідоцтво про смерть людини. Утім, засновники My Webwill готові всього лише за 20 євро на рік реалізувати побажання своїх клієнтів у разі смерті останніх: починаючи від видалення поштових адрес до створення прототипів фігур гравців World of Warcraft.

Раніше група дослідників вирішила з'ясувати, як функціонують профілі померлих людей, які за життя були користувачами соціальних мереж.

З'ясувалося, що в більшості випадків сторінки так і зависають "в повітрі" - вони відкриті для будь-яких коментарів, спаму і навіть порнографії.

Але деякі сайти пішли іншим шляхом. Так, LiveJournal для покійних користувачів виставляє спеціальний меморіальний статус. Фактично профіль виявляється замороженим, і його можна проглядати, не побоюючись, що його зламають або завалять спамом. Друзі користувача дістають можливість і надалі читати всі записи, що існують в журналі.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі