друкувати


Які можуть бути наслідки зустрічі Обами з Далай-ламою?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-23 01:10:34
Президент США Барак Обама днями приймав у Білому домі духовного лідера Тибету Далай-ламу. Зустріч відбулася незважаючи на дипломатичні протести з боку Китаю, і на фоні невщухаючих суперечок щодо статусу цієї території у складі КНР.

Далай-лама вже раніше був гостем у Білому домі. Однак, це була його перша зустріч з президентом Обамою. Під час зустрічі він зізнався, що уже змалку поважав Америку за певні цінності.

"З дитинства я завжди захоплювався Америкою, не через потужність її економіки чи збройних сил, а як поборника демократії, свободи і людських цінностей".

Далай-лама заявив, що його зустріч з Бараком Обамою торкнулася багатьох питань, серед них – необхідність шанування прав людини і свободи совісті в Тибеті і в усьому світі, а також потреба висування жінок на більш лідируючі ролі у суспільстві.

"Треба розвивати загальнолюдські цінності, щоби був мир у світі, мир в родинах і мир в кожній людині", - зазначив клерик.

Багато тибетців у США з нетерпінням чекали приїзд Далай-лами. Дандук Диґков чекав на морозі з своєю донькою лише для того, аби поглянути на нього.

"Я народився в Індії і ніколи не бачив своєї батьківщини. А моя країна - це Тибет. Я хочу його побачити перед тим як помру".

Диґков каже, що китайський уряд не позволяє йому переселитися до Тибету. Він і багато інших тибетців сподіваються, що Далай-лама переконає уряд США більш активно домагатися пошанування Пекіном свобод в Тибеті. Як сказав один тибетський монах, який забажав залишитися анонімним, вимоги Тибету доволі скромні.

"Ми не вимагаємо, щоби Тибет став незалежним. Ми тільки домагаємось статусу "одна країна, дві системи", подібного до того, що мають Гонконг чи Макао. А в принципі ми домагаємося дотримання людських прав".

Китай вважає Далай-ламу сепаратистом, який домагається незалежності для Тибету.

Останніми роками китайська влада жорстко придушувала протести в Тибеті, чим наразилася на критику з боку міжнародної громадськості.

Експерт з питань Китаю у Брукінґському інституті у Вашингтоні Ричард Буш каже, що зустріч у Білому домі була символічним меседжем президента Обами китайському керівництву.

"Він підтвердив, що не припинить наполягати на поліпшенні ситуації з правами людини в Китаї. Це питання було на порядку денному чи не кожного американського президента. Однак інша справа - як його реалізувати на практиці. Отож, цей візит є доброю нагодою підтвердити цю відданість".

Президент Обама вирішив не зустрічатися з Далай Ламою у жовтні минулого року, коли тибетський духовний лідер відвідував американському столицю напередодні зустрічі Обами з президентом КНР Гу Цзинтао. Коли Білий дім погодився прийняти Далай-ламу цього року, китайський уряд, а також і багато його громадян, запротестували.

"Проблема Тибету є одним з найважливіших для Китаю питань. Отож Обама не повинен втручатися у внутрішні справи Китаю. Це вводить в оману, бо Далай-лама -- сепаратист. Отож Обама вчинив неправильно. Я думаю, що це позначиться на китайсько-американських стосунках", - сказав китаєць-учасник неофіційного опитування.

Зустріч у Білому домі відбулася на фоні зростаючого напруження у відносинах між США та КНР - і не лише через Тибет. В першу чергу, через наміри Вашингтона продати Тайваню зброю вартістю майже 6,5 мільярдів доларів. З іншого боку, президент Обама намагається переконати Пекін допомогти розв’язати проблему ядерних програм у Північній Кореї та Ірані. Втім, Ричард Буш не вбачає в цьому великої небезпеки.

"Напруження буде тимчасовим. Обидві сторони мають засоби для врегулювання становища. Усе повернеться до статусу кво".

Проте, для тибетців в усьому світі кожна зустріч їх духовного лідера з американським президентом вселяє надію, що Америка підтримуватиме їхню справу. А Дандук Диґков далі мріє про день, коли його донька зможе відвідати Тибет - набагато вільніший ніж зараз Тибет.



Джерело: VOA News
Обговорити на форумі