друкувати


Творімо закони всім народом!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-22 05:01:40
Ніхто мабуть не наважиться заперечити той факт, що на сьогоднішній день народ і його влада відірвані один від одного. Верховна Рада якщо і приймає закони, то зазвичай вони дотичні до інтересів самих парламентарів, або спрямовані на популістські кроки. Народ вбачає свою силу лише на виборах, а решту часу пасивно споглядає на чергові промахи своїх обранців. Та це далеко не все, що українці можуть зробити, щоб покращити собі життя.

В Коломиї пройшов семінар на тему "Доступ громадськості до законотворчого процесу" за Програмою сприяння Парламенту. Приємним було те, що всі запрошені учасники – це молоді люди, учасники різноманітних організацій. Вони є тим потужним інструментом, який через декілька років якщо не зруйнує бюрократичну машину, то добренько її попсує.



Організатором такого семінару став Роман Рєзнік, який сам є представником активної молоді Коломиї. З його ініціативи до міста прибули тренери, які протягом дня розповідали про механізм законотворення. Учасники семінару не лише теоретично, а й практично вчилися методам контролю функцій Верховної Ради, розробляли шляхи для просунення бажаного законопроекту. Тренери також поділилися своїм великим досвідом як долати перешкоди в процесі законотворення та як громадським організаціям стати успішними в процесі доступу до законотворчого процесу.

На завершення семінару Едуард Рахімкулов розповів про роботою з інформацією: її пошуком, обробкою та використанням. Також присутні могли ознайомитися з структурою Верховної Ради, щоб краще орієнтуватися куди краще звертатися при потребі.

Агентство США з міжнародного розвитку фінансує проект врядування, який працює з Верховною Радою України вже 17 років. Програма сприяння Парламенту включає в себе стажування молодих людей у Верховній Раді України та центральних органах виконавчої влади. Це дає можливість молодим громадянам України взяти безпосередню участь у законодавчому і нормотворчому процесі.

Проведення таких семінарів та участь у Програмі сприяння Парламенту є шансом для активної молоді, яка прагне змін, сприяти подальшому демократичному розвиткові в Україні.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі