друкувати


Івано-Франківськ: Як і чим їздити?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-22 03:29:02
Проблема із нестачею міського транспорту в Івано-Франківську, яка сьогодні є досить гострою, таки поволі вирішується. Наразі містом курсуватимуть шість автобусів за відновленими маршрутами від вулиці Івана-Павла ІІ до обласної лікарні та від вулиці Гната Хоткевича до онкодиспансеру.

"На кожній з лінії їздитиме по три автобуси, — каже керівник міського транспортного відділу Ігор Гнатів. — Проте місту для нормального обслуговування всіх міських маршрутів ще бракує 40 одиниць транспорту. Отож незабаром міськвиконком знову оголосить додатковий конкурс на право обслуговування маршрутів, на яких не вистачає машин".

На жаль, якщо колись за право перевозити пасажирів по місту змагалися по кілька перевізників, то тепер цього робити майже ніхто не хоче, адже чимало власників автобусів мають великі кредитні заборгованості. Свого часу вони придбали нові машини, а тепер не мають чим за них заплатити, а працювати на міських маршрутах їм невигідно. Деякі навіть продають автобуси, тільки от купувати транспорт також мало хто нині спроможний. Вихід зі складної ситуації шукатимуть у залученні на івано-франківські маршрути тих перевізників, які їздили у райони та приміські села. У багатьох з них вже закінчився термін дії угод на обслуговування дальших маршрутів, а виживати їм якось потрібно.

Передбачається також проведення зборів перевізників, де має бути обговорено дотримання транспортної дисципліни та питання безпеки пасажирів. Останнє у складну пору заледенілих доріг є дуже важливим. Нещодавно з вини водіїв міських маршруток, яка їздять навздогін один одному, "воюючи" за пасажирів, трапилося кілька дорожньо-транспортних пригод. "Водії часто влаштовують подібні перегони на вулицях міста, повертають і зупиняються, де хочуть, — мовить голова міста Віктор Анушкевичус. --Окрім того, я не впевнений, що всі автобуси зараз їздять на нормальній гумі". Отож на засіданні ці та інші проблеми міська влада та перевізники спробують разом владнати.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі