друкувати


Система ПРО в Румунії може захистити Україну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-19 06:42:18
Румунія погодилася розмістити на своїй території елементи нової системи протиракетної оборони США. За словами президента Траяна Басеску, нова база почне функціонувати вже в 2015 році. Такі повідомлення викликали гостру реакцію з боку Кремля, який зажадав пояснень, а лояльний Москві лідер Придністров’я Ігор Смірнов навіть запропонував у відповідь розмістити на території невизнаної республіки російські ракети Іскандер.

Гість передачі - колишній віце-міністр оборони Польщі, військовий теоретик Станіслав Козєй (на фото).

Анатолій Зимнін: Чим відрізняється план розміщення елементів американської системи ПРО в Румунії, а, можливо, і в Болгарії, від попередніх планів Вашингтона, за якими ця система мала бути розташована в Польщі та Чехії?

Станіслав Козєй: Різниця велика. Попередня концепція передбачала початок створення системи ПРО від стратегічного захисту Північноамериканського континенту. Об’єкти, які б знаходилися в Польщі та Чехії мали перехоплювати ракети, які б летіли в бік США. Барак Обама змінив черговість розбудови цієї системи, розпочинаючи з протиракет, які б збивали ракети малої дальності.

Отже це будуть протиракети до перехоплення ракет малої та середньої дальності, тобто тих, якими на даний момент володіють країни Близького Сходу, в тому числі Іран. Ці протиракети охоронятимуть райони Південної Європи та територій навколо Іраку.

У другій черзі – за 10-15 років – почнеться будівництво компоненту системи ПРО вже безпосередньо для захисту Америки.

Анатолій Зимнін: Чи протиракети, розташовані на території Румунії, можуть захистити і Україну?

Станіслав Козєй: Звичайно. У випадку теоретичного регіонального конфлікту в районі Чорного моря між Росією та Україною, наприклад щодо Криму чи Чорноморського флоту… Але не лише протиракети в Румунії, а й протиракети, розташовані на американських військових кораблях, які Вашингтон планує розмістити поблизу Ірану.

Якби такі корабельні системи типу "Aegis" з протиракетами на борті увійшли в Чорне море, то це б створило дуже значну внутрішню противагу у випадку російського залякування країн регіону, не говорячи вже про якісь конфліктні моменти. В цій ситуації присутність ракет чи на кораблях в Чорному морі, чи в Румунії, а також баз в Болгарії пригальмує російську політику.

Анатолій Зимнін: Москву не переконує факт, що система ПРО має оборонний характер, а її розгортання в Європі не є направлено проти Росії?

Станіслав Козєй: Попередня система ПРО мала мінімальні можливості знищення російських ракет, а от нинішня версія може поставити хрест на російській доктрині використання ракет в регіональних конфліктах на Півдні Росії, на Кавказі, в басейні Чорного Моря, - а це, як відомо, головні терени стратегічного зацікавлення Росії. Тому ця версія системи ПРО для Росії –більш незручна, ніж попередня.

Анатолій Зимнін: Росія у відповідь може розмістити ракети Іскандер у Придністров’ї.

Станіслав Козєй: Власне, навіщо? Прошу пам’ятати, що ПРО – це оборонна система, натомість Іскандер – це ударні ракети, це зброя нападу.

Росія протестує, коли хтось розміщує свої бази на території інших країн. Натомість сама Москва такі ж та навіть більш офензивні бази розбудовує на території інших держав: в Абхазії (формально – на території Грузії), Придністров’ї, Білорусі (ракети С-300). А ще слід згадати базу Чорноморського флоту на території України. Як бачимо, Росія має власні бази поза своїми кордонами. Де ж логіка? Як можна вести якісь стратегічні переговори з таким партнером?

Анатолій Зимнін: Чи не вважаєте Ви, що після зміни влади в Україні, Київ може бути втягнуто в "протиракетне протистояння" на боці Росії?

Станіслав Козєй: Безсумнівно, Росія буде робити все можливе, аби не допустити до розміщення американської системи ПРО власне в районі Чорного моря, і буде використовувати всі доступні засоби. Не виключаю, що Москва намагатиметься використати Україну. Росія буде готуватися, зокрема, зміцнювати свій Чорноморський флот, аби нівелювати вплив системи ПРО в регіоні.

Анатолій Зимнін: Яким чином розбудова нової системи ПРО вплине на безпеку Польщі?

Станіслав Козєй: В черговій версії ПРО, тобто перехоплення ракет середньої дальності, які можуть сягнути Польщі – це має значення. Також якщо подивитися ширше – це початок створення системи протиракетної оборони всього НАТО. Черговим етапом після розміщення протиракет на Балканах буде розташування протиракет для перехоплення ракет середньої дальності на території Польщі. Згідно з планом, ці системи з’являться в Польщі між 2015 та 2018 роками. Варшава в цьому зацікавлена, адже, якщо НАТО матиме надійну систему оборони, то безпека Польщі автоматично зросте.

Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі