друкувати


Зарплата українців є найнижчою в Європі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-19 04:13:20
Зарплата громадян України минулого року впала до рекордного мінімуму і стала найменшою в Європі.

У Росії, наприклад, середній рівень заробітної плати був майже втричі більший, ніж в Україні, повідомляє ТСН.

У жовтні 2009 року українець, за даними Держкомстату, отримував в середньому трохи більше 240 дол. на місяць. У Молдові цей показник був на 10 дол. вище, в Білорусі дорівнював 375 дол., у Росії досягав 670 дол. У Польщі середня зарплата становила в два рази більше російської, у Німеччині дорівнювала 4,5 тис. дол., а в Данії була на рівні 5,2 тис. дол.

"Реальні доходи українців, звичайно, більше - якщо врахувати зарплати в конвертах, але і з ними вони отримують грошей найменше в Європі", - розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень (ІДСД) НАН України Елла Лібанова.

Перші наслідки зниження зарплат соціологи вже зафіксували: рівень бідності в кінці минулого року, за даними експертів Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) в порівнянні з 2008 роком зріс з 11% до 17%.

За словами фахівців, падіння рівня доходів відбилося, насамперед, на середньому класі.

Сподіватися на поліпшення ситуації українцям не варто до того часу, поки не підвищиться продуктивність їх праці або знову не почнеться бурхливе зростання вітчизняного ВВП.

З початком економічного спаду, щоб залишитися на плаву, українські роботодавці змушені були піти на жертви. Зберегти колишні ставки своїм співробітникам змогли лише великі компанії, та й то не всі.

Крім того, керівництву підприємств довелося звести до мінімуму і преміальну частину заробітків персоналу - бонуси та заохочення, а також різні преференції у вигляді медичного страхування або безкоштовних тренінгів.

Як повідомдялося, в Україні заборгованість з виплати заробітної плати з початку 2009 року збільшилася на 23,9%, і на 1 січня становила 1 млрд 473 млн 329 тис. грн.

Обговорити на форумі