друкувати


Аспірин наполовину знижує ризик смерті від раку грудей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-19 02:27:51
Жінки, що регулярно приймають аспірин, удвічі рідше помирають від раку грудей.

Дослідження, в якому взяли участь більше 4 тисяч жінок, показало, що прийом аспірину навіть в невеликих дозах на 50% знижує ризик смерті від раку грудей і на стільки ж зменшує шанси поширення ракових пухлин по організму. Більш того, у жінок, що п'ють аспірин два-п'ять днів на тиждень, ризик поширення раку знижується на 60%, а ризик смерті від онкохвороби - на 71%.

Про антиракові властивості аспірину вчені заговорили ще у минулому році. Так, доведено, що люди з генетичною схильністю до раку товстої кишки можуть скоротити ризик розвитку захворювання, щодня приймаючи аспірин. А той, хто вже страждає від раку товстої кишки, за допомогою аспірину може понизити ризик смерті від цього захворювання.

Відомо також, що аспірин, якщо приймати його щодня або щонеділі, зменшує вірогідність виникнення раку шлунку майже на 40%. Проте від раку гортані, стравоходу і кардіального відділу шлунку препарат, на жаль, не захищає.

Лікарі також застерігають: регулярний прийом аспірину небезпечний побічними ефектами. Наприклад, він може викликати внутрішні і мозкові мікрокровотечі, особливо у літніх людей. І чим вище доза аспірину, тим вірогідність таких кровотеч більша.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі