друкувати


Хрестик – не прикраса…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-18 07:51:26
Священнослужителі кажуть, що медальйон Богородиці та хрест поверх одягу не носять.

Ювелірні хрестики, золоті чи срібні, на такому ж ланцюжку, носить чи не кожен другий. Іноді хрестик дуже скромний, іноді – це справді цінна мистецька річ, якою можуть похизуватися лише заможні люди. Та чи можна носити хрестик або медальйон із зображенням святого як прикрасу та що робити зі знайденими церковними атрибутами, дізнавалася кореспондент "Високого Замку".

Коштовності не хочеться ховати від людського ока, тож носять їх, як правило, поверх одягу. Іноді жінки носять по два хрестики: один маленький – на тілі, а другий, масивний золотий хрест, прикрашений дорогоцінним камінням, - поверх блузки чи сукні: нехай, мовляв, усі бачать… Дехто зодягає в парі й медальйон Богоматері. Та чи можна вважати такі речі ювелірними прикрасами? Це запитання адресую отцю Романові Тереховському, душпастирю храму Святої Євхаристії (УГКЦ).

"Хрест є знаком віри, незалежно від того, з якого матеріалу зроблений, - пояснює священик. – Тому носити його як прикрасу не можна. Для християнина хрест – праобраз Христового Воскресіння. Він має бути простої форми, без "прибамбасів"".

Натільний хрестик носиться на тілі, тому так називається. Поверх одягу носять службові хрести лише священики. Хрестик, який, до речі, зобов’язаний носити кожен християнин, не треба виставляти напоказ, як і медальйон Богоматері. Вони мають бути завжди на тілі, тим паче тоді, коли християнин йде до причастя, сповіді чи приймає іншу Святу тайну.

"Хрест необов’язково має бути посвячений, оскільки і без того є символом Христових страждань і Воскресіння, але Церква рекомендує це робити, - веде далі отець Роман. – Посвячуючи натільний хрестик, читаю спеціальні молитви, в яких прошу в Бога благословення для конкретної людини, яка буде його носити (священик питає ім’я цієї людини), щоб вона символічно несла свій хрест".

Якщо ви знайшли хрест у церкві, отець Роман радить віддати його священикові, щоб він оголосив про знахідку. Якщо знайшли на вулиці – обов’язково підніміть. Християнин не має права переступати через хрест… Є кілька варіантів, що робити із знайденим хрестиком, якщо немає його власника. Перший: якщо не маєте натільного хреста, носіть його самі. Другий: подаруйте його комусь іншому. Третій: здайте знайдений хрестик у ювелірний магазин, і отримані за нього гроші віддайте тому, хто їх найбільше потребує. Четвертий – віднесіть хрестик до церкви. Священик вирішить, що з ним робити.

Автор: Олеся ПАСТЕРНАК, Високий Замок
Обговорити на форумі