друкувати


Нацбанк: Тарифи на житлово-комунальні послуги необґрунтовано занижені

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-18 03:42:56
Нацбанк передбачає, що комунальні тарифи в найближчому майбутньому почнуть стрімко зростати.

Постійне перенесення термінів підвищення адміністративно-регульованих цін, незважаючи на взяті зобов'язання в рамках програми з Міжнародним валютним фондом, призвело до зниження тарифів на житлово-комунальні послуги істотно нижче економічно обґрунтованого рівня, вважають експерти Національного банку України (НБУ).

"Внесок адміністративних цін в зростання індексу споживчих цін протягом 2009 року становив лише 2,2 процентних пункти. Така ситуація може спровокувати стрімке зростання цін у цій категорії послуг у майбутньому", - йдеться в повідомленні НБУ.

Нацбанк також відзначає, що інфляція в Україні в 2009 році сповільнилася в порівнянні з попереднім роком (до 12,3% з 22,3%), але так і не досягла рівня, що вимірюється однозначним числом.

За оцінкою НБУ, меншого рівня зростання цін не вдалося досягти, в першу чергу, через проведення незбалансованої бюджетної політики. "Вона (бюджетна політика - ред.) впливала на інфляцію як прямо (через значний обсяг бюджетного дефіциту), так і через генерування негативних інфляційних очікувань", - підкреслюється в повідомленні.

При цьому Нацбанк відзначає, що одним з чинників уповільнення зростання цін стало звуження сукупного попиту, викликаного скороченням прибутковості підприємств і зменшенням доходів населення на основі низької кредитної активності банків.

"Зниження рівня інфляції за рахунок погіршення життєвого рівня населення не може розглядатися в якості прийнятного результату економічної політики і формує ризики для економічного розвитку в майбутньому", - підкреслюється в повідомленні.

Відзначимо, що попри низькі, на думку НБУ, тарифи, лише у грудні борг населення за спожиті житлово-комунальні послуги збільшився на 7,5%, або на 738,7 млн гривень до 10 млрд 574,4 млн гривень.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі