друкувати


Як переживете, вуйку, зиму...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-18 03:39:14
...то влітку будете свистати", — цю колоритну, присмачену гумором, фразу почув уранці, коли йшов на роботу. Так до вже старшого чоловіка, який ломом лупав крижану кірку на хіднику біля приміщення одного з банків на Галицькій вул., звернувся жартома його знайомий.

Суботній снігопад — такий густий, що й світу Божого не було видно, — схоже, ще більше загострив проблему явно незадовільної готовності до "сюрпризів" нинішньої зими міських житлово-комунальних служб та й організацій, установ, фірм, які мали б власними силами забезпечувати прохідність прилеглих ділянок тротуарів. Й Івано-Франківськ переживає сніжно-крижаний колапс. Бо для усунення наслідків тієї погодної стихії у вихідні дні було задіяно явно замало двірників ЖЕО та працівників КП ДРЕУ, котрі вийшли на вулиці і у двори будинків з лопатами, як і снігоприбиральних машин, грейдерів, піскорозкидачів.

— Ми вивели на очищення доріг усю техніку, що мали. А вона може задовольнити десь лише менш як на чверть потреби міста цієї зимової пори. Є у нас машини, яким уже 20 років і які давно вичерпали свій ресурс, — каже начальник згаданого комунального підприємства Володимир Юсипів.

— Об’їзні дороги міста оперативно звільнили від снігу, а от складніше було це зробити в центральній частині міста, де транспортний рух особливо інтенсивний, а ще й роботу наших широких грейдерів дуже ускладнюють численні автомобільні стоянки, що "випирають" на проїзну частину вулиць. Але й центральні дороги ми посипали сіллю, аби скоріше розтанув лід, що утворився внаслідок трамбування снігу колесами машин. Тим паче очікується підвищення температури повітря до плюсових значень. Я б не сказав, що наше місто, як деякі інші в Україні, через рясні снігопади нинішньої зими доведене до катастрофічної ситуації. Скажіть, хіба в нас через те перестали ходити тролейбуси чи автобуси?

В. Юсипів оцінив роботу їхньої служби в непростих умовах цьогорічної зими на "четвірку" (він мав на увазі, очевидно, стару бальну систему шкільних оцінок). Хоча, зауважу, справи сьогодні могли би бути набагато кращі, якби все ж більше спеціальної техніки кинули на прибирання центральних вулиць уночі, коли дороги і стоянки порожніють від транспорту. Бо сніг на них невдовзі перетворився на льодяні накати, які потім важко зрізати грейдерами і які псують настрій водіям та пасажирам тролейбусів, автобусів, таксі, спричинили вже й немало дорожньо-транспортних пригод. На зупинці біля головпоштамту бачив на власні очі, як "Богдан" кілька хвилин буксував і не міг зрушити з місця — колеса його застрягли в ямах-коліях між льодяними "торосами".

Несолодко і пішоходам — у багатьох місцях тротуари підступно слизькі, а ще як цю крижану кірку приховає свіжовипалий сніжок... Люди падають, травмуються і "незлим, тихим словом" згадують міську владу, комунальників. Хтось мав би подбати про очищення хідників від снігу, а якщо цього не зробив вчасно, то посипання їх зледенілої поверхні піщано-соляною сумішшю — єдиний у цій ситуації вихід. До того ж то тут то там височать еверестами великі кучугури снігу. Його нерідко після прибирання і проїзної частини дороги нагромаджують на хідниках, але не квапляться нікуди вивозити в надії, що сам він розтане під час відлиги. Однак цьогорічний лютий не вельми балує комунальників такими бажаними потепліннями, які б посприяли їм у звільненні міста від дискомфортних атрибутів зими.

Ще одна небезпека для пішоходів нависає буквально над їхніми головами з дахів та балконів — це бурульки. Добре, звичайно, що працівники ЖЕО пообгороджували загрозливі для людей ділянки хідників червоно-білими стрічками. Але процес збивання бурульок чомусь розтягують і на кілька днів. Тож пішохід, аби обійти оті злополучні місця, змушений, як, приміром, на Дністровській вул., виходити на дорогу, наражаючи себе вже на іншу небезпеку — бути збитим авто.

Наш колега-журналіст, котрий днями побував у Долині й Калуші, мав нагоду порівняти стан зимового прибирання доріг у цих містах і в Івано-Франківську. Порівняння явно не на користь обласного центру. Тож, мабуть, не випадково з ініціативи мера Віктора Анушкевичуса вчорашній день оголосили в місті своєрідним авралом. Точніше, провели навчання з цивільного захисту чітко визначеного цільового характеру — для ліквідації наслідків стихійного лиха: всі сили — на очищення вулиць і площ від снігу й льоду! Координувало всю цю роботу міське управління з питань надзвичайних ситуацій. Його начальник Юрій Щочкін повідомив, що залучили для прибирання доріг, тротуарів, дворів будинків і вивезення снігу з міста транспорт і працівників не тільки КП ДРЕУ, ЖЕО, а й інших комунальних підприємств, військовослужбовців Регіонального центру оперативного реагування МНС.

Упродовж учорашнього дня мали навести лад на майданах міста, вулицях Галицькій, Грюнвальдській, Мазепи, Вовчинецькій та інших. Принаймні заступник начальника управління ЖКГ міськвиконкому Микола Ковальчук запевнив, що вже сьогодні вранці іванофранківців та гостей міста чекатимуть разючі переміни у вигляді й стані його вулиць щодо прохідності доріг для авто, а тротуарів — для пішоходів.

До речі, "сніжно-крижані" проблеми гостро відчувають у ці дні жителі й багатьох інших міст, селищ і сіл Прикарпаття. Тож створено обласний штаб з організації аварійно-рятувальних робіт під час ускладнення погодних умов зимового періоду та можливої весняної повені. Таке розпорядження видав голова ОДА Микола Палійчук.

Штаб здійснює моніторинг змін погодних умов, ситуації на мережах життєзабезпечення та автодорогах області і координацію аварійно-рятувальних робіт, якщо виникатиме в них необхідність, повідомив кореспондент радіо "Свобода".

Великі снігопади в нашому краю траплялися й раніше, але цього року особливо критичною була ситуація на дорогах рівнинних районів. За п’ять днів рятувальникам довелося визволяти зі снігових заторів більше півтори сотні автомобілів. У горах сніг був меншим, ніж у рівнинній частині Прикарпаття.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ, Газета "Галичина"
Обговорити на форумі