друкувати


Чекає Калуш допомоги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-18 03:04:26
У визнане зоною екологічного лиха Калуш почали надходити пропозиції про закордонну допомогу, а грошей від України дочекатися катма.

На жаль, за останніми даними до прийняття закону про держбюджет фінансування укріплення дамби в Калуші буде важко здійснити. Про це заявив в о Міністра фінансів Ігор Уманський на черговому засідання уряду. До речі, в Указі Президента щодо прикарпатського містечка відсутні відповідні фінансові розрахунки.

Наразі міський бюджет очікував надходження 344 мільйонів гривень. Гроші мали би надійти з резервного фонду Кабміну, адже на рахунках казначейства коштів немає. У найбільш промисловому центрі Прикарпаття роблять все можливе, аби не трапилося біди. Насамперед у міській раді розглядається проект відселення людей із небезпечної зони. За попередніми підрахунками відселенню підлягають 6-7 тисяч людей. У першу чергу подбають про тих, хто живе як на пороховій бочці, чиї домівки можуть в будь-яку хвилину провалитися під землю. Їм мають запропонувати тимчасове помешкання. Згодом розпочнеться будівництво житла.

Будинки для переселенців зводитимуть у мікрорайоні Підгірки, неподалік райцентру. Відповідно до збільшення кількості жителів має бути змінено й план забудови Підгірок. Міські чиновники говорять, що варто подумати про будівництво школи, дитячого садка та поліклініки у цьому мікрорайоні. "Після поступлення коштів також розпочнуться роботи по укріпленню дамби та запуск установки, яка буде відкачувати воду. Подбаємо й про оздоровлення дітей, допомогу онкохворим та переробку токсичних відходів", - каже міський голова Калуша Ігор Насалик.

Буде й допомога людям. Якщо уряд прийме відповідну постанову, мешканці зони екологічного лиха можуть розраховувати на додаткові виплати. Для підприємців, які працюватимуть на території Калуша, міська рада передбачає податкові пільги. Уже зараз місту пропонують допомогу міжнародні організації. Хоча усі в один голос стверджують, що за відведеними Президентом 90 днів, багато зробити не можна. Адже екологічна тяганина Калуша тривала протягом 20 років. А після слів в о Міністра фінансів та новим Президентом просто руки опускаються.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі