друкувати


Польська преса про репресії проти поляків у Білорусі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-17 05:22:54
Нема радикальних кроків в справі Білорусі – пише "Dziennik. Gazeta Prawna". Видання коментує ситуацію, що склалася довкола Об’єднання Поляків у Білорусі. Нагадаємо, білоруська міліція арештувала активістів цієї організації, які протестували проти забрання владою будинку в місті Івянець, котрий належить Об’єднанню. Загалом Мінськ проводить систематичні репресії проти польської меншини.

Джерела газети у польському уряді зазначають, що у випадку продовження подібної практики Мінськ очікують заборони на в’їзд чиновників до Польщі. Окрім того, в дію буде введено так званий негативний пакет, тобто економічні санкції та відкладення переговорів Білорусі з ЄС.

"Це щонайбільше легенький удар по носі Лукашенці" – обурюється євродепутат Павел Коваль, який вимагає рішучих кроків, щоб змусити Мінськ дотримуватися прав людини.

Проте, "Rzeczpospolita" зазначає – поки що ані польський уряд, ані Європейська Комісія не планує різкого загострення своєї політики щодо Мінська.

Поляки не справляються зі стресом – пише газета "Rzeczpospolita". Зокрема, газета наводить слова Павела Чуба з вроцлавського товариства "Ти не сам", котрий каже: "Ми маємо під опікою чимраз більше осіб з депресією".

За оцінками Групи до боротьби із депресією, що працює при Міністерстві Охорони Здоров’я Польщі, 10% дорослих поляків страждає на це захворювання. А за даними Світової Організації Здоров’я, вже через 10 років депресія стане другою за кількістю, після захворювань кровоносної системи, проблемою пов’язаною зі здоров’ям. Вже сьогодні від депресії страждає 121 млн. осіб у світі.

Це до певної міри цивілізаційна хвороба – газета наводить слова Даріуша Василевського, психіатра і голови Групи до боротьби із депресією.

Спеціаліст каже: "Збільшується кількість хворих, бо не можуть собі порадити зі стресом у сім’ї чи на роботі, а того, як його побороти, не вчать у школах". Натомість психотерапевт Чеслав Міхальчик запевняє, що не все так погано: "Треба змінити погляд на стресові ситуації. Варто собі сказати, що проблему можна вирішити і це не кінець світу".

Фахівці запеняють, що у випадку депресії не слід нехтувати візитом до лікаря.

Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі