друкувати


Вчені стверджують, що ліки від герпесу уповільнюють розвиток ВІЛ-інфекції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-17 03:55:21
Традиційні засоби для лікування герпесу можуть уповільнювати розвиток ВІЛ-інфекції, стверджують вчені з Університету Вашингтона в Сієтлі (США).

Медикам відомо, що більшість інфікованих ВІЧ-1 також заражені вірусом простого герпесу другого типу (HSV2), або генітальним герпесом. Стримування вірусу герпесу знижує рівень ВІЛ, проте з попередніх досліджень до цих пір не було ясно, чи сповільнюється при цьому розвиток хвороби.

Спостерігаючи протягом 2 років за більш ніж трьома тисячами пацієнтів в Африці, зараженими ВІЛ-1, вчені виявили, що протигерпесний препарат ацикловір знижує ризик прогресу ВІЛ на 16%. Вчені говорять, що, не дивлячись на вельми скромний ефект ацикловіра, цей дешевий засіб допомагає пацієнтам довше залишатися здоровими і дозволяє на рік-два відстрочити прийом ліків від ВІЛ-інфекції.

Проте протигерпесний препарат не робить пацієнтів з ВІЛ менш заразливими, тобто їх статеві партнери, як і раніше, піддаються великому ризику "підчепити" вірус імунодефіциту людини, стверджують дослідники.

Відзначимо, що найбільше число випадків ВІЛ-інфекції - 67% від загальної (світової) кількості хворих, як і раніше припадає на Африку на південь від Сахари. У 2008 році тут були інфіковані 1,9 мільйона осіб, внаслідок чого загальне число хворих досягло 22,4 мільйонів, відзначають фахівці Об'єднаної програми Організації об'єднаних націй з ВІЛ, СНІДу (UNAIDS). Сиротами з вини СНІДу вже стали 14 мільйонів дітей. При цьому жінки і дівчатка схильні до найбільшого ризику зараження - 60% випадків носительства ВІЛ.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі