друкувати


Прикарпаття не може оговтатися від великого снігопаду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-17 02:52:20
Прикарпаття кілька днів не може оговтатися від великого снігопаду та з жахом чекає потепління й повені.

На шляхах області зараз уже можна проїхати, проте ще кілька днів тому дороги до десятка сіл були настільки заметені, що під сніговим покровом накривало машини. Наразі від наслідків великого снігопаду потерпають і досі. До багатьох сіл, особливо в гірських районах, або взагалі не їздять автобуси, або скасовано багато рейсів. Селяни воліють сидіти вдома або пересідати на підводи.

В обласному центрі Прикарпаття транспорт їздить, але з міськими перевезеннями чимало проблем. Почастішали й дорожньо-транспортні пригоди. Кучугури снігу, які подекуди взагалі не прибирають, заважають руху маршрутних автобусів і тролейбусів. Останніх не раз витягають із ям. На кожній зупинці — велике скупчення заледенілого снігу. "Щоразу при гальмуванні транспорт тягне за собою частину снігу, — пояснює "Експресу" начальник міського відділу транспорту Ігор Гнатів. — Комунальна техніка, яка чистить вулиці, не завжди може заїхати у так звані "кишені" зупинок. Перешкоджає і велике скупчення машин, що стоять обабіч тротуарів. Тому в основному всі роботи проводяться вночі. Та зробити все і одразу неможливо. Бракує і людей".

Не краща ситуація із прибиранням і в місті. Це визнає сам міський голова, який взявся без попередження об’їжджати території різних ЖЕО та слідкувати за прибиранням. Поглянувши на кучугури снігу, слизькі вулиці, тротуари, ледь не метрові бурульки, сміття та ще багато різного неподобства Віктор Андрюсович позбавив ЖЕО № 5, 6, 7, 9, які за його словами, є найгіршими в місті, премій, а керівника ЖЕО №6 Анатолія Бандуру звільнив з посади. "Я не можу більше слухати скарги на систематично незадовільну роботу цього підприємства, отож, як не прикро, але мушу з вами попрощатися", - зазначив мер.

Окрім того, ще не прибравши сніг, міська влада починає думати про той час, коли він розтане. Тому в місті відбудуться навчання з питань цивільного захисту населення та доукомплектовуватимуть усі підрозділи, які захищатимуть Івано-Франківськ від великої води, необхідними засобами. Так готуватимуться до можливої повені. Комунальникам наказали очистити дощоприймальні решітки, адже вже зараз на багатьох вулицях міста пройти і не замочити ноги — неможливо. Отож з одного боку кучугури, з іншого талий сніг, а посередині — неготовність, а подекуди й неможливість зарадити стихії і її наслідкам.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі