друкувати


Газпром має збільшити ставку на транзит газу через Болгарію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-17 09:22:19
Газпром має збільшити ставку на транзит газу через Болгарію. З такою пропозицією виступив сьогодні міністр енергетики, економіки та туризму Болгарії Трайчо Трайк в ході зустрічі з главою Газпрому Олексієм Міллером, передає Associated Press.

За його словами, діюча ставка на транзит газу в Туреччину, Грецію та Македонію є "дуже низькою". У той же час конкретний розмір бажаємої ставки міністр Болгарії не уточнив.

Зараз ставка транзиту через Болгарію складає 1,7 дол за 1 тис. куб. м на 100 км. У 2009 р., за попередніми даними, обсяг поставок газу в республіку склав 2,64 млрд куб. м. В даний час Газпром є єдиним експортером газу в Болгарію.

Раніше глава ВАТ "Газпром" О.Міллер обговорив з президентом Болгарії Георгієм Пирвановим, а також з прем'єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим хід реалізації предінвестиційної стадії проекту "Південний потік". Міжурядову угоду, що передбачає приєднання Болгарії до проекту "Південний потік" Росія і Болгарія підписали в січні 2008 р. 15 травня 2009 р. Газпром і Болгарський енергетичний холдинг підписали угоду про співпрацю при створенні газопроводу для транзиту природного газу через територію Республіки Болгарії в рамках проекту "Південний потік". Документ встановлює принципи взаємодії сторін при підготовці ТЕО болгарської частини газопроводу і створення спільної проектної компанії.

Джерело: РБК-Україна
Обговорити на форумі