друкувати


Чи відключать українські мобільні оператори нелегальні телефони?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-16 02:09:27
Сьогодні, 16 лютого, українські мобільні оператори мали б відключити всі нелегально ввезені до України телефони. Принаймні про це чимало згадувалося у пресі. Однак, як з'ясувалося, для такого масштабного відключення десятків тисяч так званих "сірих" телефонів українські мобільні оператори не готові.

Про це в інтерв'ю Бі-Бі-Сі розповів провідний спеціаліст компанії "Київстар" Сергій Товстенко-Забєлін.

Бі-Бі-Сі: Чи відключатимуть так звані "сірі" або нелегально ввезені до України телефони 16 лютого, як попередньо обіцяли?
Сергій Товстенко-Забєлін: Відключити телефон за наявною процедурою можна лише в тому разі, якщо абонент був попереджений за 90 днів. Якщо мова йде про 16 лютого, то можуть бути відключені лише ті телефони, на які надійшло смс-повідомлення про таке відключення 3 місяці тому. Напевно, що такі смс отримали далеко не всі телефони, які можна віднести до "сірого" списку. Отже більшість абонентів не будуть відключатися 16 лютого.

Бі-Бі-Сі: Більшість, тут ідеться про абонентів Київстра і МТС?
Сергій Товстенко-Забєлін: Я думаю, тут переважна кількість операторів. Наскільки я знаю, тільки один оператор розсилав такі смс у минулому році.

Бі-Бі-Сі: А чому, власне, раніше мали їх відключити 16 листопада 2009 року, потім було перенесено на 1 лютого 2010 року, далі на 16 лютого. З чим пов'язані такі перенесенння?
Сергій Товстенко-Забєлін: Українські державні регуляторні органи дійсно ініціювали дуже важливу і потрібну процедуру, але технічно вона достатньо складна. І передбачає те, що оператори мають закупити доволі дороге обладнання, запровадити його на своїх мережах, і тоді б ця процедура працювала у повному вигляді. Утім, для цього потрібно враховувати низку факторів: закупівля обладнання, погодження технічних характеристик усіх операторів з Українським державним центром радіочастот. Також варто враховувати правовий аспект. Адже на сьогодні він є досить складним. Тобто є дуже багато питань. Десь півроку усі оператори працюють над цими питаннями разом з НКРЗ, і після того, як буде встановлено цю процедуру, тоді процес буде запущено.

Бі-Бі-Сі: Коли оператори мобільного зв'язку таки планують відключити телефони, що нелегально потрапили до України? І як це відбуватиметься, яка процедура?
Сергій Товстенко-Забєлін: Усі оператори мають одночасно запровадити всі необідні для проекту механізми, і одночасно почати розсилку смс. Ступінь готовності операторів різна, тому зараз важко, на жаль, сказати, коли саме буде остаточно досягнуто взаєморозуміння в цьому питанні.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі