друкувати


В Україні річне споживання кави перевищило 63 тисячі тонн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-16 02:01:38
Восени 2008-го, коли долар стрибнув угору, чай та кава подорожчали майже удвічі. Тепер кава може знову подорожчати, але уже не через валюту. А через дефіцит. Цього року попит на каву у світі перевищить пропозицію на 420 тисяч тонн!

За даними Міжнародної організації кави, у цьому маркетинговому році (з 1 жовтня 2009-го по 30 вересня 2010 р.) у світі зберуть 125 мільйонів мішків кави (один мішок – 60 кілограмів), тоді як попит оцінюють на рівні 132 мільйони мішків.

Дефіцит кави виник через погані погодні умови у Бразилії, Колумбії та В’єтнамі, які є світовими лідерами з виробництва кави. Найбільше через проливні дощі у Південній Америці постраждали плантації арабіки, відповідно і ціна на неї зростає активніше. Від початку року ціна на арабіку уже зросла на 30%, тоді як на робусту – лише на 12%. У країнах, які імпортують каву, у тому числі в Україні, роздрібні ціни уже до березня можуть зрости на 5-10%. Та представники кавових компаній заспокоюють – в Україні дефіциту кави не буде, а ціна зросте лише на елітні сорти. Річ у тім, що в ціні кави, яку ми купуємо, ціна зерен - 10-30%. Решта – витрати на їх обробку, фасування, рекламу...

"Ціна горнятка кави у ресторанах суттєво не зміниться. Може подорожчати максимум на гривню, але не лише через подорожчання кавових зерен, а й через зростання цін на цукор, зарплати персоналу, – каже менеджер "Дому кави "Олімпійський" Наталія Медведюк. – Більшість закладів сектору КаБаРе (кафе, бари, ресторани) все ж намагаються втримати ціни на попередньому рівні, аби не втратити клієнтів. Чимало з них почали економити на зернах – замовляють дешевші сорти кави. Люди зараз більше уваги звертають на ціни, а не на смакові якості напою. Та навіть під час економічної кризи українці менше кави пити не стали, ані у закладах громадського харчування, ані вдома".

В Україні річне споживання кави уже перевищило 63 тисячі тонн. Тобто на одного українця припадає понад півтора кілограма кави на рік, хоча років із десять тому на одну людину припадало заледве півкілограма кави. Але навіть з цим показником нам далеко до європейців. Найбільше кави п’ють у скандинавських країнах – тут на одну особу припадає 11-12 кілограмів кави на рік. Кожен американець на день випиває в середньому два з половиною горнятка кави. Це відповідає 6,3 кілограма у рік на людину.

За даними Європейської кавової організації в Україні, 85% нашого ринку – розчинна кава, і лише 15% – натуральна. На думку представника цієї організації в Україні Сергія Ремінного, кавові уподобання залежать від рівня розвитку країни. В африканських країнах, де каву вирощують, 99% споживання – розчинна...

Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі