друкувати


Wall Street Journal Europe: Apple усе більше нагадує Microsoft?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-15 02:05:25
Хоча зараз на це й не схоже, але 2010-й може стати роком, коли частка ринку Apple зробить немислиме і перевершить показник Microsoft. Не за горами належні за таких обставин вітання, але будуть і співчуття. Для компанії, яка переймається якістю своїх продуктів, існує небезпека стати компанією, яка переймається стратегією. І під "стратегією" ми маємо на увазі маневрування у формі гри з нульовою сумою проти ненависних конкурентів.

Ох, що ж це за грішний світ, у якому ми живемо.

Візьмімо iPad, який миттєво, щойно побачив денне світло, утратив прізвисько "планшет Ісуса" [Jesus Tablet – гра слів, tablet – це планшет або скрижаль – Z]. Це розширена версія iPod Touch, випущена на ринок не для того, щоб завоювати миттєву популярність, а щоб дати можливість Apple вступити в суперечку на ринку нетбуків. Можливо, iPad не є найкращою машиною для мережевого серфінгу просто тому, що Apple відмовляється підтримувати технологію Flash, яка в мережі відображає 75% відео. Але iPad (анаграма для paid – заплачено) виглядає, як добрий пристрій для читання книжок в електронному вигляді, прослуховування музики та перегляду відео, які продають через он-лайн-сервіс Apple. Насправді будьмо відверті: iPad схожий на прилад, оптимізований для користування віртуальним магазином iTunes.

А як щодо рішення Apple не підтримувати Flash? Apple і її прихильники заявляють про естетичне і філософське підґрунтя: технологія Flash надто недосконала. Flash не може насититися владою. Flash є технологією, захищеною авторським правом (жах!). Flash використовують для створення цієї дратівливої мережевої реклами (немає значення, що реклама – це те, що платить за все, що ми маємо в мережі).

Ах. Flash також дозволить власникам iPhone і iPad користуватись відео і іншими розвагами, не вмикаючи iTunes. Flash дозволить їм вільно отримувати ті речі, які можна одержати тільки в Apple App Store.

Ми поспішимо додати – перед тим як божевільні прихильники нейтральності мережі та борці проти монополій спробують уберегти Стіва Джобса, що, безсумнівно, Apple має всі права так чинити. Але є річ, яку варто зауважити – Apple робить стратегічний вибір позбавити своїх користувачів величезного об’єму мережевого контенту. Завдання захистити Flash від звинувачень у недосконалості тощо ми залишимо її адептам. Flash була неймовірно успішною у витісненні з ринку інших відеоплеєрів і в тому, щоб змусити, можливо, мільярд користувачів персональних комп’ютерів регулярно завантажувати оновлення. Якщо ви хочете дивитися телешоу на Hulu.com, або бейсбол на MLB.com, або бавитися в ігри на Facebook, вам потрібна Flash.

Сьогодні Adobe, власник Flash, каже, що випускає інструменти, які дозволять програмістам Flash принаймні запропонувати свої творіння через App Store (за умови, що Apple дасть на це своє добро). Apple наполягає на тому, що майбутній мережевий стандарт однаково замінить Flash. Побачимо. Flash інстальована на 95% комп’ютерів, отже, її заміна не відбудеться за одну ніч. І не всі виробники браузерів (наприклад Firefox) згодні з новим стандартом.

Ось більша проблема. Можливо, Apple піддається заспокійливим спокусам "ефектів мережі", коли глобальною метою є зробити так, щоб усе більше і більше споживачів купили ваші мобільні прилади, аби під’єднати до iTunes усе більше і більше користувачів. У формі Google, компанії, з якою Apple ще нещодавно була союзником, вступає Немезида.

Широко відомими стали слова Джобса на зустрічі з працівниками Apple минулого місяця, коли він безцеремонно відкинув мантру Google "не будь лихим". Apple була чемною, кажуть, промовив він, уникаючи конкуренції з Google в пошуку, тоді як Google по-зрадницьки планувала змову, як запустити власні мобільні прилади, щоб "убити телефон iPhone".

Google не вб’є iPhone. Ринок є достатньо великим для того, щоб витримати чимало мобільних приладів. Що по-справжньому загрозливо, то це те, що Apple і далі спроможна переконати десятки мільйонів споживачів замкнути себе на iTunes, App Store і так далі. Не просто так Google виставила макет власного слейтоподібного приладу за декілька днів до того, як показали iPad. І мобільні прилади Google підтримують Flash – тобто вони дозволяють користувачам отримувати відео й інші мережеві продукти, які не можуть одержати користувачі Apple.

Достатньо чуток, що Apple розглядає можливість укласти угоду з пошуковим сервісом Microsoft – Bing, щоб усунути Google з мобільного телефону iPhone. Циркулюють чутки, що Apple має намір узятися за рекламний бізнес, що розширить її додаткові послуги, щоб конкурувати з Google. Що це починає нагадувати?

Мережеві ефекти можуть бути шляхом до влади і багатства, але (як показала Microsoft) більшість дій також можуть закінчитися тим, що будуть змарновані на захист і параноїдальні спроби гарантувати привілейовану позицію. Експерти цікавляться, на що може перетворитися Apple, коли її шеф-естет і перфекціоніст більше не буде головним. Apple, яка випускає все більше приладів усе нижчої якості просто для того, щоб до iTunes і App Store було залучено все більше і більше споживачів, є однією з похмурих можливостей.

Автор: Голмен Дженкінс [Holman W. Jenkins, Jr.]
Назва оригіналу: The Microsofting of Apple?
Джерело: The Wall Street Journal Europe, 11.02.2010
Зреферував: Михайло Мишкало, Західна аналітична група
Обговорити на форумі