друкувати


15 лютого розпочинається великий піст

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-14 12:58:09
15 лютого розпочинається великий піст. Він триватиме аж до Великодня. Цього року одне з найбільших православних свят відзначатимуть 4 квітня.

Якщо років 10 тому тримати піст вважалося чимось архаїчним, то тепер це все більше набуває популярності особливо серед молоді. З кожним роком все більше у ресторанах та закладах громадського харчування пропонують пісні страви.

В Україні за даними соцопитувань тримають піст близько 12% населення. Дехто до посту ставиться як для можливості очистити не тільки душу й тіло, але й відновити здоров’я. Проте, здебільшого люди жартують, що більшість дотримується особливої дієти: "зранку – сметанку, а обід – шкварок банка, а на вечір – порося, от і їжа вся."

Але жарти жартами, а дотримуватися посту стає все більш популярним в Україні. У першу чергу це відчувається коли приходиш пообідати до якогось кафе чи ресторану, тепер там є пісні страви. Ще пару років тому, на це не можна було навіть сподіватися. А тепер поступово стає нормою. Починати дотримуватися посту здебільшого радять поступово. Адже утримання від м’яса, для тих хто зазвичай його споживає, це своєрідний стрес для організму. Найкраще його переносять ті, хто постив протягом року по середам і п’ятницям. Іншим треба бути обережнішими, бо утримання – це справа індивідуальна. Краще її розпочинати після консультації з лікарем, інакше можуть загостритися хронічні хвороби, попереджає терапевт-гастроінтеролог Інга Порубіновська з Інституту клінічної медицини:

"У нас частіше звертаються люди після посту, які почали самостійно поститися не порадившись з лікарем, дуже знижується імунна система тому, що виключаючи продукти тваринного походження в першу чергу білок тваринний, люди які сідають на таке довге постування – 40 днів, як правило починають хворіти через тиждень-два. Якщо самостійно не можуть справитися тільки в тому випадку звертаються до лікаря, якщо більш – менш піст переносять нормально. Вони не знають як з нього вийти правильно тому в нас іде скачок звернень після того як закінчується піст".

Якщо вдаватися до радикального дотримання посту, варто врахувати що може постраждати імунітет. Тим паче, що наприкінці зими він здебільшого слабшає. Варто навіть при дотриманні посту, враховувати збагачення вітамінами певних продуктів, наголошує лікар Порубіновська:

"Імунітет укріпити – вітаміни потрібно, це квашені яблука, квашена капуста – незамінне надходження вітаміну С. До речі, більше ніж в лимонах, ми вважаємо! Тому такі овочі, саме квашені, не закрутки, а саме квашені. Мало того, що вони є джерелом вітамінів, до того ж вони нам дають бактерії, заселяють кишечник необхідними бактеріями, які приймають участь у синтезі імунних клітин".

Головне під час посту – це не їжа. А щоденна молитва, відвідування церкви, каяття та спокутування гріхів. Починати можна хоча б з обмеження перегляду певних розважальних телепрограм або комп’ютерних ігор. Тоді буде відповідний внутрішній настрой, і певне утримання від м’яса чи інших продуктів будуть не страшними. Без духовної складової це скоріше дієта, попереджають у церкві. До речі, ця дієта може бути не тільки приємною для шлунку, але й для гаманця. Купувати пісну їжу здебільшого радять на ринках, і асортимент її значно дешевший від м’яса.

Крім того, це ще й своєрідне розширення кулінарних горизонтів. Оскільки основними інгредієнтами для страв є овочі, фрукти, риба з морепродуктами. Тут є шанс поексперементувати зі рецептами азійських страв чи південно американських. Але не варто забувати, що це все таки піст, наголошує Петро Карпенко професор кафедри технології й організації ресторанного господарства Київського національного торгівельно-економічного університету:

"Пісні страви, або страви які використовуються в піст можна приготувати велику кількість, але основу складають овочі фрукти, злакові культури і горіхи".

Основним замінником білка вважається квасоля і соя. Але з соєю треба бути обережнішим, оскільки її чимало на прилавках генномодифікованої. Утім, для найпопулярнішої страви у піст – солодкого плову, її не потрібно. До речі, він готується дуже просто, переконує Петро Карпенко:

"Треба відварити рис, а потім добре помити курагу, ізюм, розмочити їх і проварити , а потім коли усе це відвариться, то змішуємо і можемо додавати туди горіхи і мед, і досить смачна страва"!

Автор: Євгенія Клочко, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі