друкувати


Вибори – 2010: Погляд коломийської інтелігенції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-14 11:40:42
Темою чергового круглого столу, що відбувся 13 лютого в прес-клубі газети "Коломийська правда", став аналіз представниками коломийської інтелігенції результатів президентських виборів та прогноз подальшого розвитку суспільно-політичної ситуації в регіоні і Україні в цілому.

Учасники заходу – активісти місцевих організацій Конгресу української інтелігенції та ВУТ "Просвіта", представники духовенства, братства вояків ОУН-УПА, функціонери організацій "третього сектору" Коломийщини – в переважній більшості оцінюють минулі вибори як поразку національно-демократичних сил, що асоціюються для них насамперед з діючим Президентом Віктором Ющенком.



Коломийські інтелігенти вбачають причину поразки перш за все у розрізненості націонал-демократів напередодні та під час виборчої кампанії, їх намагання вирішувати власні питання, нехтуючи інтересами нації. Таку позицію висловили активісти КУІн Ольга Руданець, о.Зіновій Карась, голова Всесвітньої організації коломийських гімназистів Григорій Гуменюк, голова братства ОУН-УПА Коломийщини Мирослав Симчич. Останній, зокрема, порівняв ситуацію в сучасній Україні з "отаманщиною" 1917-1920 років, що в кінцевому підсумку вилилась у знищення Української Народної Республіки. При цьому, на їх думку, визначальну роль відіграла фактична бездіяльність "Просвіти" та інших національно-патріотичних громадських організацій. Як наслідок: низький рівень національної свідомості наших громадян, що в свою чергу уможливило таке негативне явище, як масовий підкуп виборців. Думку про недостатність просвітницької роботи підтримали також керівник народного ансамблю "Покуття" Дана Демків, директор Коломийського медколеджу Ігор Федик, які виступили за необхідність впровадження в Україні досвіду ідеологічної роботи в СРСР та навіть повернення до практики політінформацій, а також директор музею Гуцульщини і Покуття Ярослава Ткачук.

"Українці ще не доросли до Ющенка", – констатував герой України Василь Ткачук. Відзначивши, що у перемозі В.Януковича вже ніхто не сумнівається, він, тим не менш, закликав не робити з даного факту трагедії, натомість запропонував інтелігенції "спуститись" до рівня міста Коломия, до його проблем. З його слів, на сьогоднішній день в місті майже немає дієвих громадських організацій, клубів по інтересам для молоді, організованої громади, яка б могла впливати насамперед на місцеву владу.

На відміну від представників старших поколінь інтелігенції, їх молодші послідовники більш практично дивляться на проблеми українців, вбачаючи в них менше політики. Так, голова ГО "Громадський актив Коломийщини" Олександр Мензатюк переконаний, що в нашій державі немає традицій пошуку і культивації лідерів. Він порадив скористатись в цьому плані досвідом наших сусідів, зокрема Російської Федерації. В свою чергу, голова об’єднання громадських організацій Коломийщини "Коло" Марія Ткачук з сумом констатувала, що національному відродженню в Україні заважають проблеми корумпованості влади і кризових явищ в економіці. З її слів, сьогодні молодіжні громадські організації висувають безліч ініціатив та проектів, які б значно покращили стан українського законодавства, проте влада, рухома виключно своїми шкурними інтересами, вперто не бажає прислухатись до голосу громадськості. Частково підтвердив цю думку і представник ГО "Нова країна" – коломиянин, який на даний час мешкає в м.Києві, Роман Фотуйма. Сьогодні жодна політична сила в нашій державі, - зазначив він, - не буде займатися проблемами народу.

І все ж, при загальному песимістичному настрої зібрання, світло надії присутнім дав єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ кир Микола Сімкайло. З його слів, як тільки В.Янукович "покладе руку на Біблію", він стане нашим Президентом, а посаду Президента треба поважати так, як це роблять в інших країнах. Натомість, в процесі його президентської діяльності треба бути пильними і вчасно направляти владу на проукраїнські рішення. Загалом, – переконує Микола Сімкайло, – в країні все буде добре, якщо люди навчаться шанувати людей, оскільки найдорогоцінніший храм – це люди.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі