друкувати


Депресія забарвлена у сірий колір

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-12 04:49:15
Група вчених з Університетської клініки Південного Манчестера і Манчестерського університету (обидва - Велика Британія) з'ясувала, що люди, які відчувають депресію, при описі свого настрою беззастережно обирають сірий колір.

Дослідники розробили колірну діаграму і попросили 300 осіб, включаючи сотню депресивно налагоджених, обрати улюблені кольори і описати свій стан душі. На вибір пропонувалися білий, чорний і різні відтінки червоного, помаранчевого, жовтого, зеленого, синього, пурпурного, коричневого і рожевого. Як виявилось, для опису настрою сірий обирають не лише депресивні, але і ті, кого мучать страхи і тривоги.

Здорові ж респонденти частіше віддають перевагу жовтому кольору.

За словами керівника дослідження Пітера Уорвелла, люди часто використовують кольори для опису емоцій. Так, жовтий зазвичай асоціюється з щастям, життєрадісністю і позитивним емоційним настроєм, його і обирали здорові випробовувані. А синій, який зазвичай вважався кольором печалі, більшість учасників чомусь називали улюбленим, причому незалежно від настрою.

За результатами цих описів вчені розділили кольори на три групи: позитивну, негативну і нейтральну. Подальші експерименти показали, що страждаючі депресією в більшості випадків віддають перевагу негативній групі кольорів. Дослідники вважають, що їх колірну діаграму можна з успіхом використовувати для діагностики депресії, особливо у дітей, яким зазвичай складно описати свій стан словами.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі