друкувати


Чи існує життя після перемоги Януковича і яким воно буде?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-12 04:10:30
Чи існує життя після перемоги Януковича і яким воно буде, "Галицький Кореспондент" поцікавився у прикарпатських політиків і бізнесменів.

Вибір стався. Перемогу таки здобув Він, який у двох турах поспіль отримував на Франківщині найнижчу в Україні підтримку. Для Прикарпаття, де в другому турі майже 90% голосів отримала Вона, результат цілком демократичного волевиявлення може обернутися політичною травмою. Загострилися призабуті фобії про донецьких, які начебто прийдуть забирати бізнес чи закатувати в асфальт, з'явилися симптоми депресії й розчарування.

- Яка, зрештою, різниця, як писати - откат чи відкат? - зітхнув один із депутатів-"нашоукраїнців" обласної ради, оцінюючи результат 2-го туру.

Втім, галицький здоровий глузд, твердо опертий на принцип "якось воно буде, бо ще так не було, аби ніяк не було", уже шукає позитив у нібито цілком безрадісній ситуації. І що цікаво, навіть знаходить.

У ніч підрахунку голосів з 7-го на 8-ме лютого переможного настрою не було ні в обласному виборчому штабі Віктора Януковича, ні в таборі Юлії Тимошенко.

Втіху від результатів екзит-полів функціонерам Януковича отруювали показники по області - знову найнижчі в Україні, і знову не взято планку, встановлену центральним штабом. "Нам треба ще свою перемогу захистити", - діловито пояснив відсутність ейфорії заступник керівника штабу Ігор Зварич. Порівняно з першим туром, результат штаб таки покращив. В Івано-Франківську, Коломиї, Верховині навіть піднявся над планкою у 10%. "Але ж село, - зітхає Ігор Зварич, - роль церкви, сільських голів... І проти всіх, як закликав Ющенко, галицький хлоп, якщо вже прийшов на дільницю, голосувати не буде".

У штабі Тимошенко - все навпаки. Переможні реляції з районів - подекуди понад 90% за Тимошенко - вже нікого не тішили. Поспілкуватися з керівництвом не вдалося - всі буцімто на виїздах, по дільницях. Втім, можливо, просто не було заготовки на випадок провалу. А ще якихось три тижні тому, у виборчу ніч з 17 січня, керівник штабу Дмитро Шлемко впевнено розповідав про стопроцентну готовність його команди посісти владу в області після неминучого тріумфу Тимошенко в другому турі. Сама Вона також була незвично мовчазною увесь понеділок.

Натомість місцеві політологи, правники, науковці і політики з команд кандидатів, які завершили свої кампанії ще 17 січня, нагоду потішитися роллю глядачів боксерського поєдинку не втратили. Для цього Івано-Франківський обласний блок Віталія Кличка влаштував круглий стіл "Ніч виборів". Як змиритися Прикарпаттю з перемогою Віктора Януковича, як тепер місцева політична еліта будуватиме стосунки з Києвом? Чи загостряться прояви сепаратизму? Як вплине "фактор Януковича" на вибори до місцевих рад? Які головні уроки президентських виборів-2010? Розмова затягнулася до глибокої ночі.

- Чи не побіжать зараз колишні прихильники Ющенка у табір переможця?

- Ну чому ж побіжать... Поїдуть на джипах...

- Сепаратистських настроїв не буде у зв'язку з гнучким хребтом галичан...

- Надія хіба на тих 5%, які проголосували проти всіх, їх і залишається об'єднувати і творити державу тут і тепер...

Імовірність радикальної опозиції - аж до акцій протесту і Майдану - політики вважають низькою. Правда, за умови, що Віктор Янукович не зазіхне на базові цінності, як-от єдина державна мова. Але дискутанти зійшлися на думці, що таких "дурниць" переможець не робитиме хоча б тому, що це "невигідно". "Оскільки політика в нас - це великий бізнес і робиться за критеріями "вигідно - невигідно", то другої державної мови не станеться - бо невигідно. Дострокових парламентських виборів не буде - бо невигідно. А президентська республіка - вигідно, бо це - більше влада. Протистояти авторитарним тенденціям здатне тільки громадянське суспільство, яке в Україні ще не сформоване. А з'явиться воно тільки тоді, коли люди зрозуміють, що це їм - вигідно", - зазначив Павло Андрусяк, голова обласної організації Єдиного Центру.

Серед ключових особливостей президентських виборів 2010-го учасники круглого столу назвали низьку явку виборців, неподоланий поділ України, відсутність помітних фальсифікацій. "Низька явка - тривожний симптом, який свідчить, що суспільство самоусувається від участі у політичному житті. Люди розчаровуються вже навіть не в політиках, а в самій процедурі виборів, - зауважив кандидат політичних наук Ігор Доцяк. - Це також свідчить, що виборець, передовсім молодь, вже не готовий пробачати політикам популізм, порожні гасла". Тож якщо Віктор Янукович не зуміє вирватися з популістської моделі, нас уже через рік-другий можуть чекати дострокові президентські вибори.

Політики й експерти також визнали неминучим посилення Партії регіонів у місцевих радах Прикарпаття після виборів 30 травня цього року. Натомість, імовірно, втрачатиме представництво БЮТ. "Добивати лежачого - це в багатьох наших політиків просто спеціальність", - зауважив представник Благодійної фундації імені Короля Юрія Віктор Кімакович.

Голова обласної організації КВУ Юрій Лисюк повідомив про відсутність системних фальсифікацій в області, як і в цілому в Україні, що робить безнадійними спроби Юлії Тимошенко оскаржити результати або взяти владу на Майдані. Відтак прикарпатцям, які звикли розповідати гостям Івано-Франківська, що фонтан у вигляді яйця біля Івано-Франківської ратуші - це пам'ятник "яєчному теракту" 2004-го року, доведеться звикати і до Лідера в президентському кріслі.

Автор: Андрій СОВА, Галицький Кореспондент
Обговорити на форумі