друкувати


М.Оніщук: Партії в Україні монополізували всю повноту влади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-12 04:00:03
На Прикарпатті побував міністр юстиції Микола Оніщук. Метою його візиту стало представлення працівникам Головного управління юстиції області їх нового начальника – Володимира Ковальчука, наказ про призначення якого міністр підписав кілька днів тому.

М.Оніщук також коротко охарактеризував своє бачення суспільно-політичної обстановки в країні і шляхи її покращення. Він, зокрема, зазначив, що перемогу Віктора Януковича на президентських виборах можна вважати доконаним фактом, оскільки світова спільнота вже визнала вибори такими, що відбулися демократично. Питання не в особі переможця, - констатував міністр, - а в тому, що українці продемонстрували на виборах здатність жити за стандартами цивілізованого світу. Втім, на його думку, новообраному Президенту важко буде працювати без створення надійної більшості в парламенті. В зв’язку з цим, він не виключає можливого переформатування парламентської коаліції.

Одночасно, зазначив, що сучасні владні структури потребують негайного реформування в трьох основних площинах: парламентська реформа, зміна застарілих механізмів відповідальності суддів і реформа кримінальної юстиції. Так, - переконаний М.Оніщук, - сьогодні політичні партії, представлені у Верховній Раді монополізували всю повноту державної влади, що не дозволяє сформувати ефективні Уряд, вертикалі виконавчої та судової влади, призводить до корупції та безвідповідальності у роботі чиновників. Вихід міністр бачить у прийнятті змін до Конституції України, запропонованих діючим Президентом В.Ющенком, і зокрема введення двопалатного парламенту, що дозволить зняти зайву політизацію владних структур, примусивши партії "поділитись владою" з представниками регіонів.

Крім того, повідомив, що в даний час його колегами розроблені проекти нового Кримінально-процесуального кодексу, Законів України "Про прокуратуру" та "Про слідчі органи", які зараз проходять експертизу у Венеціанській комісії щодо відповідності їх європейським стандартам, а також проект нового Закону "Про суди і судоустрій", який вже пройшов голосування у першому читанні у Верховній Раді.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі