друкувати


Коломийська ОДПІ в 2009 р. до бюджетів забезпечила понад 144 млн грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-12 02:57:50
За підсумками 2009 року, до бюджетів усіх рівнів Коломийська ОДПІ мобілізувала платежів на загальну суму понад 144 мільйони гривень або з приростом до минулого року на 5,3 млн грн (на 103,9%). До загального фонду Державного бюджету забезпечено збір 54,5 млн грн. До місцевих бюджетів за 2009 р. мобілізовано платежів на суму 88,4 млн грн, що перевищує надходження 2008 року на 6,5 млн грн, або на 107,9%. Доведену розрахункову базу виконано на 103,8%, додатково зібрано 3,2 млн грн.

Завданням податкової служби є не тільки наповнення бюджету, але й упередження, виявлення та руйнування схем ухилення від оподаткування, що застосовується суб’єктами господарювання для мінімізації податкових зобов’язань та спрямування в подальшому платників на добровільну сплату податків та дотримання податкового законодавства.

В 2009 році здійснено 66 планових та позапланових перевірок платників податків та донараховано 2,3 млн грн платежів разом з фінансовими санкціями, з яких вже сплачено до бюджету 2,2 млн грн. Упереджено заявлений до відшкодування податок на додану вартість на розрахунковий рахунок в сумі майже мільйон грн.

Протягом року тривала робота з підприємствами, які задекларували від’ємне значення об’єкту оподаткування з податку на прибуток. Із числа перевірених підприємств у 10 СГД зменшено збитки на суму 5,7 млн грн, на обліку перебуває 4 збиткових підприємства з сумою збитків – 1 млн.

Працювали також з підприємствами, у яких за даними звітності заробітна плата нараховувалася у розмірі, меншому законодавчо встановленого рівня. В результаті проведеної роботи 35 суб‘єктів господарювання підвищили рівень оплати праці, надійшло податку з доходів фізичних осіб 23,1 тис. грн.

Виявлено 155 неоформлених найманих працівників, які згодом були оформлені відповідно до вимог чинного законодавства.

Загальна сума податкового боргу станом на 01.01.10 р. становить 10,5 млн грн від 146 суб'єктів господарювання, в тому числі, борг підприємств житлово-комунальної сфери - майже 4 млн грн, або 37,7 відс. до загальної суми боргу. Окрім того є 9 підприємств банкрутів із боргом близько 5 млн грн, або 46,3 відс. Протягом минулого року податковою службою заходами примусового стягнення забезпечено 4,5 млн грн надходжень. Разом з тим, діяльність податкової служби направлена і на те, щоб підприємства повноцінно запрацювали та мали можливість скоротити податкові борги.

Варто відзначити, що основними напрацюваннями минулого року стали формування податкових паспортів у 83 населених пунктах та у м. Коломия, що дає можливість реально побачити соціально-економічні особливості кожного села, селища та міста, активно співпрацювати з органами місцевого самоврядування для збільшення надходжень до бюджетів.

Крім цього, з листопада в Івано-Франківській області діє регіональна програма "Карпатська зима", яка триватиме до 1 квітня поточного року. У рамках її виконання перевіряємо діяльність суб’єктів господарювання у сфері санаторно-курортного, готельного, туристичного бізнесу, громадського харчування. Проводиться аналіз фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання: порівняння виторгів аналогічних господарських одиниць, визначення окупності дозвільних документів придбаних суб‘єктами господарювання, наявність чи відсутність зареєстрованих трудових договорів з необхідною для здійснення господарської діяльності кількістю найманих працівників. В період дії програми проведено 80 перевірок – фізичних осіб та 13 перевірок СГД – юридичних осіб, порушення виявлено у 49 СГД. Донараховано 70,9 тис. грн штрафних санкцій. Складено 3 протоколи за неналежне ведення книг обліку доходів та витрат, виявлено 23 неоформлених найманих працівники та 6 осіб, які здійснювали діяльність без державної реєстрації.

Щорічно, щоб надати громадянам можливість виконати свій конституційний обов‘язок щодо сплати податків в бюджет, в Україні, проводиться кампанія по декларуванню доходів громадян, в ході якої громадяни подають до податкової інспекції за місцем проживання декларацію про доходи та майновий стан.

Метою цьогорічної кампанії декларування є забезпечення добровільного декларування доходів, досягнення взаєморозуміння з платниками податків, формування високої податкової культури населення. В центрі уваги сьогодні платник податків, який потребує поважного ставлення та якісного обслуговування.

В інспекції створено умови для якісного обслуговування громадян, що виконують свій конституційний обов’язок перед державою. Для створення податкового сервісу організовано роботу служби з подовженим робочим днем та у вихідні, щоб громадяни могли у зручний для них час звернутися до податкової інспекції, виготовлено наглядну друковану продукцію до уваги громадян. При виникненні проблемних питань громадянин може звернутися за консультацією.

З огляду на підсумки попередньої кампанії декларування, треба зазначити, що в 2009 році в ній узяло участь 799 громадян, це значно більше, ніж у 2008 р. (504).

283 особи подали декларації щодо отримання податкового кредиту (у місті та районі громадянам повернуто 106,8 тис. грн). За деклараціями податкова служба здійснила розрахунки, внаслідок чого громадянам донараховано 7,7 млн грн податку з доходів фізичних осіб. Найбільшу суму доходу задекларували в 2009 році від продажу акцій.

Цьогоріч у кампанії декларування вже взяло участь 50 громадян, сума задекларованих ними доходів 623,7 тис. грн, зокрема 11 громадян задекларували іноземні доходи, 2 – доходи отримані нерезидентом, 9 – від здачі в найм нерухомого майна, 18 – доходи у вигляді спадщини та подарунків, 7 – доходи від обробітку земельних ділянок, 1 – від реалізації рухомого майна, 2 – інші доходи. Для прикладу, одним громадянином Коломийського району задекларовано більше 100 тис. грн доходу отриманого як подарунок від особи II-ступеня споріднення. Сподіваємося, що громадяни з розумінням поставляться до вимог Закону і своєчасно виконають свій конституційний обов'язок.

Загалом 2010 рік Коломийська ОДПІ розпочала успішно. В січні забезпечено надходження до бюджетів усіх рівнів у сумі – 10,2 млн грн.

До Державного бюджету зібрано 3,8 млн грн. В розрізі бюджетоформуючих податкових платежів у січні 2010 року мобілізовано 2,8 млн грн податку на додану вартість, 0,7 млн грн податку на прибуток.

До місцевого бюджету - 6,4 млн грн, додатково залучено 0,5 млн грн.

В даний час, з метою посилення контролю за формуванням і застосуванням економічно обґрунтованих цін на соціально важливі продовольчі товари проводяться перевірки на предмет дотримання закладами торгівлі встановленого рівня націнки.

Крім того, створено робочі групи для контролю та запобігання випадкам необґрунтованого зростання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, попередження фактів реалізації в аптечних закладах низькоякісних та підроблених лікарських засобів. Виявлено порушення, застосовано 2,4 тис. грн штрафних санкцій.

Джерело: Коломийська оДПІ
Обговорити на форумі