друкувати


Мінфін намагається заблокувати діяльність Родовід Банку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-12 12:16:19
Як стало відомо, Мінфін зажадав від націоналізованого Родовід Банку повністю припинити оперативну діяльність. В.о. міністра фінансів Ігор Уманський наполягає на зупинці всіх активних операцій банку, включаючи виплату депозитів. Таке несподіване рішення викликало здивування в учасників ринку, тому що воно негативно відіб'ється на банку.

Міністерство фінансів, що управляє від імені держави 99,9907% акцій Родовід Банку, спробував заблокувати роботу закладу. Як стало відомо, 10 лютого міністерство направило тимчасовому адміністраторові банку Сергію Щербині лист # 31-36030-08-16/2896 "Щодо припинення активних операцій Родовід Банку" (копією володіє Ъ). "Мінфін просить негайно призупинити всі операції, пов'язані з розміщенням власних або залучених фінансових ресурсів Родовід Банку", - йдеться в листі, підписаному в.о. міністра фінансів Ігор Уманський.

Заборона поширюється в тому числі на "виплату внесків, отримання та видачу кредитів фізичним, юридичним особам і банківським установам, списання та повернення коштів з кореспондентських рахунків, здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені, операції заліку взаємних вимог і всіх інших видів активних операцій ". Такі умови Мінфін висунув "з метою забезпечення стабільної та безперервної діяльності, недопущення відтоку фінансових ресурсів з банку". Юридичне обґрунтування мораторію - п.13 "Порядку участі держави у капіталізації банків", затвердженого постановою №960 від 4 листопада 2008 року.

Але цей пункт не дає Мінфіну права втручатися в роботу банку. Крім функцій з докапіталізації кредитних установ та їх продажу, міністерство може лише проводити їх аудит та затверджувати плани фінансового оздоровлення. Причини появи листа в прес-службі Мінфіну Ъ вчора пояснити не змогли. Не відповіли на запит і в прес-службі Родовід Банку. Тимчасовий адміністратор Сергій Щербина зараз знаходиться на лікарняному, сказали в банку. Кілька днів тому в банку стверджували, що керівник у відрядженні. Його мобільний телефон вже кілька днів переадресовано на помічника. Джерело в Мінфіні повідомило, що зараз вивчається питання зміни тимчасового адміністратора на Олександра Соколова.

Дії Мінфіну шокували експертів. "Можливо, вимога Мінфіну пов'язана з несподівано прийнятим рішенням щодо відмови від перекладу депозитів банку "Надра" в Родовід Банк, яке потягне за собою відмову від його докапіталізації. Уряд хоче прорахувати всі кроки з подальшої діяльності Родовід Банку з урахуванням відсутності коштів від докапіталізації", - говорить директор аналітичного департаменту ІК Dragon Capital Андрій Беспятов. Родовід Банк був докапіталізований на 5,6 млрд грн, щоб виплатити вклади фізичних осіб в Укрпромбанку. На 10 лютого було повернуто внесків на 2,02 млрд грн, переоформлено - на 3,1 млрд грн.

Зупинка активних операцій Родовід Банку може бути пов'язана з бажанням Мінфіну змусити його викуповувати облігації уряду для фінансування держбюджету. "У Родовід Банку багато довгострокових держпаперів, необхідності купувати короткі у нього немає, тим більше Нацбанк виступає проти", - відзначає директор казначейства банку "Київ" Фелікс Інденбаум. Заборона на здійснення операцій може ускладнити ситуацію з кредиторами банку. "Мінфін і Нацбанк повинні захищати права вкладників та інвесторів. Розвиток ситуації здатний викликати тільки здивування - непослідовність дій чиновників і плутанина можуть знизити довіру інвесторів. Але ж і банки, і компанії, і сама держава мають велику зовнішню заборгованість, яку вони захочуть рефінансувати або вийти на ринок за позиками, коли політична ситуація проясниться", - говорить аналітик боргових ринків ІК" Трійка Діалог Україна "Катерина Сидорова.

Автор: Олена Губар, Руслан Чорний, kommersant.ua
Обговорити на форумі