друкувати


Три запитання монахові з приводу виборів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-11 03:51:56
Церкви попри їхню відокремленість від держави не були байдужими до виборів президента. Ієрархи українських Церков закликали паству йти на вибори й голосувати відповідно до своїх переконань. А як поставилися до недільних виборів самі служителі Церкви?

Ми попросили настоятеля Місійного товариства св. Андрея ієромонаха Йосафата відповісти на декілька питань з цього приводу.

— Монахи беруть участь у виборах?
— Хочу сказати, що монахи — такі ж самі громадяни України з такими ж самими паспортами, і відповідно кожний до своїх внутрішніх переконань бере або не бере участь у виборах. А далі — ви знаєте. Наприклад, монахи нашого монастиря щоразу беруть активну участь у виборах.

— Як Ви розцінюєте свіжі закиди політолога Видріна, що представники Церков і релігійних конфесій України втратили лице, коли взяли участь у молебні за Україну?
— На мою думку, очевидно, ви маєте на увазі його здивування, яке він вклав в уста іноземних журналістів, що мали запрошення на висвітлення ходу молебня. Однак форма акредитації журналістів на духовні заходи широко практикується в західних країнах, це ж не Росія. З другого боку, скажіть мені: а як вони можуть висвітлити ту чи іншу подію, коли на неї не будуть запрошені? Щодо закиду, мовляв, журналісти з католицьких країн зробили запит у Ватикан на наявність благословення на участь у політичному процесі, то я поставлю контрзапитання: вони молилися за справедливі мирні вибори чи закликали народ до бунту? Не зрозуміло тільки: Ватикан тут до чого? Пан Видрін, на жаль, не знає, що УГКЦ, наприклад, почала молитися в особливий спосіб по всіх храмах і монастирях ще торік з листопада за добрі вибори українського президента.

— Про що має пам’ятати монах, коли йде на вибори?
— Почну з короткої зауваги. Монахи, тобто богопосвячені особи, моляться завжди й повсякчас, незважаючи на те, якою є ситуація в Україні. Це їхнє покликання, призначення, харизма, хрест врешті. Кожний, хто належить до богопосвячених спільнот, просить у своїх молитвах Господа ласки Божої та духовного здоров’я для всіх людей. Деякі монастирі, наприклад, моляться цілодобово, перепрошуючи Бога за гріхи людей та благаючи Його змилосердитися над Своїм народом, бо без Господнього милосердя всі ми — ніщо. Чи йде монах на вибори, чи працює, чи перебуває в дорозі — він повинен молитися. Коли ж іде на вибори — він повинен молитися за добрий вибір свій і за добрий вибір усіх, покладаючись на Господню волю.

Джерело: Газета "Галичина"
Обговорити на форумі