друкувати


Йому — вітання, від неї — мовчання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-11 03:42:42
Нарешті пораховано попередні результати виборів. За результатами опрацювання 100% електронних протоколів, за кандидата на посаду президента Віктора Януковича проголосували 48,95% виборців, за Юлію Тимошенко — 45,47%. Янукович переміг в 11 регіонах, а Тимошенко — у 17.

Зокрема за В.Януковича проголосували 78,24% виборців у Криму, в Дніпропетровській області — 62,7%, у Донецькій — 90,44%, у Запорізькій — 71,5%, Луганській — 88,96%, Миколаївській — 71,53%, Одеській — 74,14%, Харківській — 71,35%, Херсонській — 59,98%, у місті Севастополі — 84,35%.

За Ю.Тимошенко у Вінницькій області проголосували 71,10% виборців, у Волинській — 81,85%, Житомирській — 57,50%, Закарпатській — 51,66%, Івано-Франківській — 88,89%, Київській — 69,71%, Кіровоградській — 54,66%, Львівській — 86,20%, Полтавській — 54,20%, Рівненській — 76,24%, Сумській — 62,89%, Тернопільській — 88,39%, Хмельницькій — 69,74%, Черкаській — 65,37%, Чернігівській — 63,63%, Чернівецькій — 66,47%, у місті Києві — 65,34%.

Післявиборча ситуація в Україні пішла за найгіршим сценарієм: з одного боку, переможець уже приймає вітання, обережні і не дуже; з другого — переможений заявив про те, що результати виборів оскаржуватиме. Як мінімум це означає ще певний час невизначеності і колотнечі в країні. і це за умови не подоланої економічної кризи, загальмованої співпраці з міжнародними фінансовими інституціями, не прийнятим бюджетом...

Оцінки всередині країни нині дуже неоднозначні. Як завжди у таких випадках, хтось поспішає стати у чергу "вітальників", а інші — відмежуватись. Серед перших в Україні не витримав (або став у чергу за політичними дивідендами) уже призабутий О.Мороз, який від імені однопартійців привітав В.Януковича "з обранням президентом України". "Практика доводить, що злодійство і брехня не повинні бути інструментами влади", — нагадав бувалий Мороз. А от на думку голови парламентського Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони А.Гриценка, країна обрала посадову особу — президента, а не лідера держави. "Обрала третиною голосів усіх виборців. Навіть менше, ніж половиною тих, хто прийшов на дільниці. З очевидним і небезпечним регіональним розломом. і рекордним числом "проти всіх".

Юлія Тимошенко має визнати результати виборів президента і подати у відставку з посади прем’єр-міністра України. Про це сказав народний депутат від "Нашої України — Народної самооборони" Т.Стецьків. "У протилежному випадку затягування нічого не дає, адже все одно винесуть уперед ногами і при цьому будуть казати: вона зубами трималася за крісло, бо для неї влада найголовніше в житті".

Вітання В.Януковичу почали надходити і з-за кордону. Президент Росії Д.Медведєв, врахувавши попередній невдалий досвід Путіна, зробив це обережніше: ґратулював того з "успіхом, досягнутим на виборах президента".

Більш відвертим був патріарх МПЦ Кіріл, який вітав Януковича саме "з перемогою на президентських виборах". Він також згадав при цьому і про "відповідальності перед Богом, народом та історією".

Президент Польщі Л.Качинський планує вітати лідера Партії регіонів із перемогою на виборах після оголошення їх офіційних результатів.

Власне, невизначеність із позицією переможеного називають експерти головною небезпекою післявиборної ситуації в Україні. Це лише коштуватиме країні грошей та нервів, і очевидних перспектив стороні, яка програла, не принесе.

Іноземні інвестори вважають, що їхні ризики, та й бізнесу загалом, зростають з огляду на те, що остаточний результат може бути заперечений з наступними можливими юридичними кроками. Втім, не бракує і позитивних прогнозів, що в 2010 році розпочнеться певне оздоровлення української економіки. Однак усе це можливо за умови завершення виборчої кампанії, що "має принести Україні стабільність, необхідну для виходу з економічної кризи". Таку думку висловив експерт німецької групи радників при уряді України Р.Джуччі в інтерв’ю Deutsche Welle.

Шкода, але попри всю демократичність нинішніх виборів, яскравого завершального їхнього акорду, коли переможений поводиться гідно і визнає поразку, у нас не відбулось.

Автор: Олесь ПАВЛЕНКО, Газета "Галичина"
Обговорити на форумі