друкувати


В Україні дорожчають продукти, у Європі – дешевшають

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-11 03:33:01
В Україні дорожчають продукти харчування, у той час як у Європі, навпаки, - дешевшають. Протягом минулого року вартість продуктового кошика підвищилася на 10%.

Рекордними темпами подорожчали твердий сир, картопля, цукор і яйця. Ціна збільшилась майже на 50%.

Подорожчання сиру і молочних продуктів експерти пояснюють нестачею якісного молочної сировини. У 2009 році обсяг виробництва склав майже 11 мільйонів тонн, що на 1,5 мільйона менше торішнього показника. Крім того, восени різко подорожчало молоко майже удвічі. За словами Василя Вінтоняка, директора консалтингової компанії "Інфагро", крім зниження обсягів молока, існує ще й проблема сезонності. Взимку надої падають на 35-40% в порівнянні з літом. Інна Ільєнко, експерт ринку молока Українського аграрного клубу додає, що 80% молока виробляється в господарствах населення і лише 20% - у сільгосппідприємствах.

З цукром ситуація не краща. Обсяги споживання третій рік поспіль перевищують виробництво. При внутрішній потребі на рівні 2-х мільйонів тонн у минулому році виробили 1,3 мільйона тонн. Виробники, які отримали квоту на ввезення тростинного цукру, його не завозять, оскільки дефіцит їм на руку. "Цукру, виробленого в кінці 2009 року, на складах практично вже немає, тому так сильно росте ціна", - пояснює Тамара Левченко, старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital.

Картопля також подорожчала майже вдвічі. У селян її сьогодні можна придбати за ціною 5 гривень за 1 кілограм, у супермаркетах - 7 гривень за 1 кілограм. У минулому році було зібрано близько 20 мільйонів тонн картоплі. Однак промислове виробництво складає тільки 3%, решта - вирощується в приватному домоволодінні. На відкриті ринки потрапляє лише 12-14%. Така картопля набагато дешевша промислової, тому що вирощується без урахування людської праці. Але селяни встановлюють ціни на продукцію, озираючись на рітейл. На думку Андрія Товстопята, аналітика агроринку Українського аграрного клубу, незважаючи на великі обсяги виробництва картоплі, пропозиція виходить обмеженою, що тягне за собою підвищення ціни.

Зі свого боку, чиновники не можуть пояснити подорожчання продуктів. А АМКУ почав перевірки торгівлі. "Немає економічних причин для такого значного зростання цін", - запевняє Олександр Мельников, в.о. голови АМКУ. Але ефективних заходів зі стримування цін в уряду немає. Єдине, що вони зараз можуть, - вимагати від виробників і торгівлі обґрунтування підвищення вартості. А штрафи для останніх - дрібниці, порівняно з прибутком.

Автор: Інна ПОЛУКАРД, UBR.UA
Обговорити на форумі