друкувати


Єврокомісія підтверджує свою оцінку минулим президентським виборам в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-11 10:16:29
Єврокомісія підтверджує свою оцінку минулим президентським виборам в Україні - "українська демократія продовжує свій процес консолідації", демократична Україна буде важливим прикладом для своїх сусідів.

Про це в середу в Страсбурзі в Європейському парламенті заявив європейський комісар з питань зовнішньої політики і Європейської політики сусідства Штефан Фюле, який виступив на слуханнях українського питання за дорученням віце-президента Єврокомісії Кетрін Ештон.

Назвавши Україну "ключовим партнером для ЄС", єврокомісар відзначив, що минулі вибори - "дуже важлива подія не тільки для країни, але і для всього регіону". "Це важливо, тому що демократична Україна буде важливим прикладом для своїх сусідів", - сказав він.

"Ми вітаємо позитивну оцінку міжнародних спостерігачів ... Ми вітаємо український народ з його прихильності демократичним процесам. Цілком очевидно, що українська демократія продовжує свій процес консолідації. Це - важливе досягнення", - сказав Ш.Фюле.

Єврокомісар також вважає, що вибори є можливістю "для нового старту". "Життєво важливо для України рухатися вперед. Успіх виборчого процесу в Україні, з огляду на географічну і стратегічну важливість України, має значення для ЄС", - підкреслив він.

Комісар також звернув увагу на високу явку виборців, що за його словами, свідчить про сподівання людей на те, що їх голос бути почутий. Разом з тим, Єврокомісія без ентузіазму сприймає можливе оскарження результатів виборів у судах.

Стефан Фюлє: "Вибори мають переможців та переможених. Це вирішує електорат. Як ми знаємо, на сьогодні офіційні результати виборів поки не оголошені Центральною виборчою комісією. Попередні результати демонструють дуже невеликий розрив між двома конкурентами. Ми вже чули про можливе оскарження результатів в судах, і до деяких регіональних судів справи були вже подані. Це логічно і законно, щоб можливі проблеми були розслідувані. Водночас, найважливіше, що виборчий процес в цілому проводився в спокійній манері."

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі