друкувати


Вчені: Кохання впливає так само, як доза кокаїну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-10 04:54:17
Вивчаючи фізіологію кохання, вчені роблять дивновижні відкриття. Піддаючи закоханих томографії мозку, нью-йоркський психолог Артур Арон встановив, що початок закоханості діє на людей, "так само як доза кокаїну".

Коли учасники експерименту бачили фотографії своїх коханих, вентральний покривний відділ мозку, що відповідає за мотивацію і винагороду, насичувався допаміном - речовиною, яка виділяється в кров при приємних заняттях на зразок сексу, вживання шоколаду або наркотиків.

Пізніше в кров виділяються гормони окситоцин і вазопресин, що заохочують формування емоційних зв'язків між закоханими. Окситоцин виділяється у людей в моменти близького контакту - це може бути довгий погляд очі в очі, обійми або статевий акт. Цей же гормон формує у матері емоційний зв'язок з немовлям. Вазопресин відповідає за формування емоційних зв'язків у чоловіків.

Традиційно вважалося, що у більшості пар пристрасне кохання, що супроводжується гормональним сплеском, змінялося спокійнішим, "братсько-сестринським". Але нещодавно дослідник з Університету Санти-Барбари Бьянка Асеведо вивчила результати томографії мозку у подружжя, яке стверджує, що шалено закохане один в одного і через 20 років після весілля.

Виявилось, що у цих щасливців мозок реагує точно так само, як і у пар, що нещодавно полюбили один одного, - лише тривожність і нав'язливі думки відсутні. Окситоцин і вазопресин включають відділи мозку, що відповідають за душевний спокій і навіть за придушення болю. Згідно попереднім дослідженням, подібна міцна пристрасть зустрічається приблизно у 30% подружніх пар у США.

Вчені радять впливати на гормональний фон, займаючись разом приємними речами, які стимулюють виділення допаміну. Наприклад, вивчати що-небудь нове, сходити в театр або на іподром. Ті, хто щасливий у шлюбі, живуть довше, а імунітет у них вищий, відзначають фахівці.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі