друкувати


Віковій втраті зору в літніх людей запобігає шафран

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-10 02:55:26
Шафран (Крокус, Crocus) - прянощі, що використовувалися в багатьох східних і середземноморських стравах, - здатні запобігати сліпоті у літніх людей, вважають вчені з Австралії та Італії.

У ході експерименту одна група випробовуваних італійців впродовж трьох місяців приймала шафранові пігулки, а потім такий же час - плацебо. Друга група пила ті ж препарати, але у зворотному порядку.

Як з'ясувалося, під час прийому шафранових пілюль у всіх піддослідних покращав зір, багато з них навіть знову змогли читати книги і газети. Але як тільки вони закінчували "шафрановий" курс, благотворний ефект швидко зникав.

За словами дослідників, шафран не лише запобігає старечій втраті зору, але і діє як "природні сонцезахисні окуляри", захищаючи очі від пошкоджень, викликаних яскравим сонячним світлом. Ймовірно, прянощі якимсь чином впливають на гени, які регулюють вміст жирних кислот в клітинних мембранах, внаслідок чого зорові клітини стають більш пружними і еластичними. Крім того, шафран покращує насичення киснем і запобігає клітинній смерті.

У даний час дослідники проводять річний експеримент, щоб зрозуміти, як діє шафран, і визначити його оптимальне дозування. Вчені також мають намір перевірити, чи здатний шафран лікувати генетичні хвороби очей (такі як пігментний ретиніт), які можуть викликати довготривалу сліпоту у молодих людей.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі