друкувати


Українське МЗС вивчає наслідки для України розміщення ПРО в Румінії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-10 02:44:56
Українське Міністерство закордонних справ повідомило, що вивчає наслідки для України рішення Румунії на розташування на її території елементів американської системи протиракетної оборони. Речник міністерства Сергій Саєнко наголосив на тому, що Румунія є сусідом України, і додав, що офіційний Київ не заперечує права кожної країни вирішувати питання власної безпеки.

На початку місяця стало відомо, що Румунія прийняла пропозицію США розмістити на румунській території елементи системи ПРО. Новий план передбачає розташування більшості елементів у морях, а наземні будуть готові до 2015 року.

Минулого року президент США Барак Обама відмовився від планів попередньої адміністрації Буша розташувати елементи ПРО в Чехії та Польщі.

Про що тут ідеться і які безпекові виклики для України в цій зміненій стратегії США, в інтерв'ю Бі-Бі-Сі розповів директор Інституту зовнішньої політики Григорія Перепелиця. З ним розмовляла Ольга Бетко.

Григорія Перепелиця: Я думаю, що мова йде про ту саму стратегію, але з урахуванням російського чинника. Оскільки це перезавантаження, яке відбулось у відносинах між Сполученими Штатами і Росією, воно фактично відбулось шляхом компромісів тільки з одного боку - з боку США. Наразі Росія, власне, отримала нову воєнну доктрину, де акцент на воєнні засоби досягнення геополітичних інтересів ще більше посилюється, в тому числі, на праві Росії застосовувати ядерну зброю навіть у локальних конфліктах. Такого навіть Радянський Союз собі не дозволяв. Але з боку Сполучених Штатів ми бачимо певні поступки, і одна з них - це замороження розміщення елементів ПРО на території Польщі і Чехії. Але в такому випадку, якщо там заморожено, тоді виглядає логічним розміщення на території Румунії.

Бі-Бі-Сі: Ну, можливо, не зовсім логічним з точки зору Росії, хіба власне цінові плани можуть порадувати Росію…

Григорія Перепелиця: Я до чого і веду. Чому це алогічно? Алогічно тому, що розміщення елементів ПРО на території Польщі, до речі, було виправдано ймовірною траєкторією польоту самих балістичних ракет з іранського напрямку. А територія Румунії розміщена обабіч цієї ймовірної траєкторії. Це означає, що з технічної точки зору перехоплення цих ракет з території Румунії є набагато складнішим, ніж із території Польщі. Тому що власне з території Польщі можна було б запускати ці протиракети назустріч імовірному польоту балістичних ракет з території Ірану. І тоді виникає запитання: якщо це технічно стає більш складним, навіщо було відмовлятись від розміщення елементів ПРО на території Польщі? Якщо тільки з-за того, що це не подобається Росії, так Росії також не сподобається і розміщення елементів ПРО і на території Румунії. Більше того, я упевнений, що Росія це прив'яже до геополітичних інтересів, пов'язаних з Кавказом, на що вона сьогодні дуже болісно реагує, особливо після російсько-грузинської війни, розглядаючи Кавказ і весь Чорноморський регіон як зону виключного впливу Росії.

Бі-Бі-Сі: Тобто ви вважаєте, що ці нові румунські плани можуть ще більше ускладнити стосунки США з Росією і Румунії з Росією також?

Григорія Перепелиця: Я гадаю, що так. Бо якщо тоді Росія, власне, умовляла США не розміщувати елементи ПРО, то тепер вона просто вимагає. Тобто, реакція Росії відносно наміру розмістити елементи ПРО на території Румунії буде набагато жорсткіша, ніж вона була декілька років тому відносно розміщення елементів ПРО на території Польщі.

Бі-Бі-Сі: Якщо це настільки очевидно для вас, тоді чому, як ви вважаєте, американська адміністрація все ж таки йде на це? Чим Румунія настільки приваблива зараз?

Григорія Перепелиця: Мені здається, що в такий спосіб Сполучені Штати намагаються просто укріпити передній фланг зони відповідальності НАТО, а з іншого боку, вони відчувають, незважаючи на те, що вони є членами НАТО, певні загрози з боку Росії, особливо з її сучасною такою реваншистською політикою, наступальною політикою відносно Заходу. І все це призводить, власне, до такої згоди Польщі, Чехії і Румунії підсилити свою власну оборону.

Бі-Бі-Сі: Але всі ці нові плани - що, власне, вони означатимуть реально? Скажімо, чи з'явиться американська військово-морська присутність у Чорному морі, адже ця система ПРО матиме і морський компонент?

Григорія Перепелиця: Ні, що стосується Чорного моря, то воно є досить закритою акваторією. З одного боку і з іншого боку режим проходу Чорноморськими протоками регулюється Конвенцією Монтре від 1936 року, і там є певні обмеження на захід кораблів нечорноморських країн. Тому, власне, як театр можливих дій саме Чорне море не представляється дуже привабливим. І основним театром розміщення таких кораблів буде якраз східне Середземномор'я.

Бі-Бі-Сі: Як ви вважаєте, як взагалі Україна має реагувати на все це? Ось українські комуністи вже назвали рішення румунських властей недружнім для України. Якої ви думки стосовно цього?

Григорія Перепелиця: Для українських комуністів дуже важливо підтримувати в особі Заходу і НАТО образ ворога. Тому що такий образ ворога зближує, як вони думають, Україну з Росією і дає можливість все ж таки підкорити Україну незалежним інтересам Росії. Але ключовим питанням тут є не тільки розміщення біля території України чи ні. Ключовим питанням є те, який характер носять ці озброєння. Чи це наступальні озброєння, чи оборонні озброєння. Якщо це оборонні озброєння, то очевидно, що вони розміщуються не для захоплення території і не для нанесення ударів по території України, а вони розміщуються для власного захисту, захисту своєї території чи території союзників. Ось це ключове питання. З іншого боку, якщо дійсно виникне такий інцидент, то в зоні цих дій опиниться Україна. Вірніше, не сама Україна, а космічний простір, який розміщений і над Україною. Тому що, власне, ця зона перехоплення цих ракет буде включати і простір над Україною. І в цьому відношенні це складає певну небезпеку. Але тільки гіпотетичну небезпеку.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі