друкувати


Українські суднобудівники збільшили обсяги виробництва

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-10 02:19:32
Голова наглядової ради суднобудівельної компанії "Затока" Микола Кузьменко вчора заявив, що в 2009 р. завод збільшив обсяг виробництва в зіставних цінах на 73,23%, до 451 млн грн. Тільки у жовтні-грудні підприємство збільшило обсяг виробництва в 4 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2008 р.

За його словами, цього року "Затока" почне повнокомплектне виробництво судів, тобто повну, а не часткову збірку з подальшим доопрацюванням на європейських верфях. У 2010 р. на підприємстві чекають подальшого збільшення кількості замовлень. Зараз маркетингова служба заводу опрацьовує 20 нових проектів, причому шість з них - з виробництва повнокомплектних судів, повідомляє РБК-Україна.

Виконавчий директор Асоціації суднобудівників "Укрсудпром" Юрій Алексєєв говорить, що про плани збільшення обсягів виробництва заявили також завод "Океан" і Чорноморський суднобудівельний завод. Перше підприємство, за його оцінками, цього року може наростити обсяг виробництва на 15-20%, друге - в 1,5 рази. "Зараз суднобудування йде із Західної Європи - Голландії, Німеччини, Великобританії, Норвегії. Я вважаю, що для нашої країни відкриваються великі перспективи на подальші 15-20 років. Ми можемо зайняти цю нішу разом з Болгарією, Польщею і Хорватією", - зазначає він.

Аналітик ДІК Dragon Capital Денис Саква вважає, що в України є всі шанси зайняти значну частину європейського ринку за рахунок нижчої ціни. "Середня заробітна плата в суднобудівельній галузі у нас складає близько 2,5 тис. грн, або трохи більше 300 дол. У Європі подібних зарплат взагалі немає. Вартість української сталі з урахуванням доставки - теж нижче. Тонна товстого листа у нас обходиться в 530 дол., а в Європі - близько 720 дол.", - сказав експерт.

Обговорити на форумі