друкувати


Між "соромно" і "страшно" робила свій вибір Україна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-10 02:14:58
Про те, що саме таким буде вибір у другому турі президентських перегонів, говорили чимало політиків та політологів. Врешті-решт, про це ж сказав і Президент Віктор Ющенко під час недільного голосування: "Я думаю, що українцям буде соромно за свій вибір, але це і є демократія".

Глава держави також наголосив, що для України завданням номер один є проведення чесних і законних виборів, аби довести світовій громадськості, що вона може демократично передавати владу. Така процедура передбачає і те, що переможений сприйматиме свою поразку гідно та визнає результати волевиявлення народу. От тільки чи готова нині до цього Ю.Тимошенко, якій раніше, як стверджують аналітики, не доводилось програвати?

Про те, що результат волевиявлення буде зовсім не таким, як сподівались у штабі БЮТ, уся країна дізналася відразу ж після закриття виборчих дільниць. Практично всі шість проведених екзит-полів показали майже однаковий результат на відміну від першого туру президентських виборів. Втім, відрив Януковича від Тимошенко у три—п’ять з половиною відсотка голосів виборців ще залишав хоч і примарну, але надію.

Перша реакція обох кандидатів у президенти була прогнозованою. Юлія Тимошенко закликала "захистити кожен голос", а також нагадала, що "історія знає приклади, коли вітали президента, а все складалося по-іншому". Натомість Віктор Янукович порадив прем’єрці готуватись до відставки та пообіцяв, що працюватиме над створенням нової коаліції, яка запропонує кандидатуру прем’єр-міністра.

Що стосується оцінки виборів міжнародними спостерігачами, то вони вважають, що голосування в другому турі виборів президента України було чесним, незважаючи на деякі порушення. Про це зокрема сказала спостерігач від Європарламенту Ребека Гармс.

Глава делегації спостерігачів від Парламентської Асамблеї Ради Європи Матіаш Ерши також підтвердив, що "другий тур президентських виборів в Україні був прозорим", і наголосив, що кандидат, який програв, повинен визнати переможця.

Зауважимо, що на диво оперативно працює ЦВК, котра у понеділок уже встигла порахувати електронні протоколи з 98,64% голосами виборців. За її даними, за Віктора Януковича проголосували 48,63 відсотка виборців, або 12,2 млн, за Юлію Тимошенко — 45,78%, або понад 11,1 млн виборців.

Другий тур: вибирали, з чого мали...

За спостереженнями журналістів "Галичини", на тих дільницях, де вони побували, можна зробити все-таки оптимістичний висновок: прикарпатці зуміли перебороти внутрішнє замішання, викликане провалом кандидатів-кумирів на посаду президента 17 січня, і знову прийшли, щоб з честю виконати свій громадянський обов’язок. Знаємо чимало випадків, особливо серед молоді, коли усією сім’єю кинулися "повинності справлять" (майже за Г.Сковородою), хоч у першому турі бойкотували вибори. А що список виборців помітно збільшився, свідчать дані дільничних комісій краю: за три тижні між турами додатково внесено понад п’ять тисяч осіб (це ті, хто не знайшов себе у списку 17 січня або приїхав з іншої області на постійне місце проживання чи кому виповнилося 18 років і т. п.).

Абсолютна більшість ДВК, зокрема Івано-Франківська, працювала в цей доленосний день злагоджено, за словами їх голів та секретарів, "однією командою".

— Усі 16 членів комісії зібралися рівно о сьомій, через 15 хвилин провели урочисте засідання з молитвою, а о восьмій уже приймали перших виборців, — сказала в розмові з кореспондентом Галина Зубаль, секретар ДВК на дільниці №54, що розмістилася в приміщенні фінансово-комерційного кооперативного коледжу імені С.Граната. — На цей час три члени комісії з охоронцем та спостерігачем вирушили до людей, які голосували вдома. Того разу таких було 33, тепер — 38. Від 80-річних не вимагаємо довідок, молодші, хто скаржився на здоров’я, завчасно подали їх разом із заявами. Частина "надомників" потрапила до списку, затвердженого відділом Держреєстру, з нашої подачі.

Загальний список збільшився також за рахунок нових членів комісії, яку обновлено більш як на третину.

Василь Дудяк, який очолював цю комісію і 17 січня, додав:

— Якщо того разу дехто не знаходив себе у списках і роздратований чи обурений, що його посилають до суду, залишав дільницю, то тепер таких трафунків нема. Аж трохи нудьгувато, що так спокійно проходить повторне голосування. Скажімо, 17 січня найбільше нас розсмішив ще один "претендент" на посаду президента: у бюлетені він закреслив усіх суперників, дописав своє прізвище, домалював квадратик і в ньому поставив хрестик. Як ви здогадалися, такий бюлетень комісія визнала недійсним. Не бійтеся, — заспокоїв насамкінець наш співрозмовник, — під час підрахунку голосів усе буде як годиться...

Незначний прецедент стався в присутності журналіста на дільниці №55 (вул.Коновальця, 140). Один із виборців "замріявся" і мимоволі заповнив, тільки різними позначками, усі три квадратики бюлетеня. Добре, що вчасно схаменувся і не вкинув його до скриньки. Написав заяву, йому видали новий бюлетень, а нам секретар комісії Людмила Хрущова пояснила:

— Складемо акт про списання цього бюлетеня, запротоколюємо на засіданні комісії, що такий факт був, і разом з іншими документами відправимо окружкомові. Словом, буде дотримано всі законодавчі вимоги...

Наша знайома за першим туром Ольга Дзидза, яка стала секретарем ДВК на дільниці №72 (ЗШ №19), згадала попередній неприємний випадок:

— Пам’ятаєте студента-медика Андрія, який "задовбав" нас своїми вимогами внести його до списку виборців без рішення суду, бо йому, бачте, не вручила запрошення кастелянка гуртожитку? До суду таки не пішов, і до останнього не з’являвся на дільницю, аж поки не запросили на засідання комісії. Рішенням комісії до списку було долучено ще близько 90 осіб — здебільшого студентів, яким виповнилося 18 років, і вилучених Держреєстром з інших дільниць...

Залишилася в складі комісії на дільниці №69 і Оксана Сокольська (була головою, стала секретарем). Не без задоволення відзначила, що цього разу на кількох виборців менше довелося обслуговувати вдома: "На наше здивування, дві жіночки відповіли так: "Поки чуємося в силі, відсиджуватися вдома вважаємо за гріх". Про такі випадки, до речі, розповідали й на інших дільницях, що засвідчує патріотичний настрій галичан, особливо, старшого покоління.

Голова комісії на дільниці №66 (НД "Просвіта" на вул.Грушевського) Олександра Кошуба поскаржилася на неповноцінність списків, переданих відділом Держреєстру, та на нерівномірне навантаження на членів комісій (залежно від чисельності виборців на дільницях):

— Це несправедливо, коли на звичайних дільницях доводиться обслуговувати понад дві тисячі, а на спеціальних — лише 600 і менше виборців однією тією ж кількістю членів комісії — 16 осіб. Це потребує законодавчого врегулювання. Відповідальніше повинні працювати й реєстратори — у нас таки два виборці не знайшли себе в списку і змушені були звертатися до міського суду. Добре, що ми майже по-сусідству з будинком правосуддя...

* * *

І ще про таке. Хоч у 60 відсотках складу виборчих комісій працювали ті ж люди, що і в першому турі, фактор їх фаховості залишався низьким. Сорок відсотків знайомилися з азами виборчого процесу нашвидкуруч, а дехто — навіть у день виборів. Ми були свідками двох випадків, коли не хотіли видати людині бюлетень на основі закордонного паспорта, аж поки не втрутилося керівництво комісії. Висновок напрошується сам по собі: в комісіях повинні бути фахівці, а не випадкові люди, яким трапився заробіток.

* * *

Колишній представник президента України в області Василь Павлик разом із дружиною голосував на дільниці №68 (актова зала Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника).

— А ви не здогадуєтесь, за кого я віддав свій голос? — перепитав у нас Василь Остапович. — Звичайно, що за Юлію Володимирівну. За політика, який не зрадив ідеали Майдану 2004 року. Це ж яку треба мати силу волі, щоб протистояти такій жорсткій боротьбі в нинішніх президентських перегонах, — жоден з чоловіків не може зрівнятися з нею. Що не кажіть, Тимошенко — унікальна жінка!

Політичні симпатії В.Павлика великою мірою відповідали загальним політичним настроям на Прикарпатті перед другим туром. Тож ми поцікавилися, чи так само мислять студенти цього ж університету. За себе та за своїх подруг сказала третьокурсниця інституту історії і політики, майбутній спеціаліст міжнародних відносин Христина Дяків:

— У програмі Юлії Тимошенко є те, що відповідає нашим помислам і бажанням. До того ж Україні давно потрібен сильний президент. Наразі таким є не представник сильної, чоловічої статі, а власне слабкої, зате мужньої й непохитної. Я би хотіла гордитися нею, як більшість німців пишаються Ангелою Меркель, а свого часу англійці гордилися Марґарет Тетчер...

Чи голосували з таким же захватом за В.Януковича? Перепитали з десяток чоловіків — лише один зізнався у своєму виборі, однак просив не називати прізвища. Але це так, до речі, щоб не звинувачували нас у журналістській упередженості.

* * *

Доречним буде сказати дещо й про війну за голоси. Приміром, члени ДВК №87 у Хриплині ще в п’ятницю розносили запрошення для голосування в другому турі, хоч на інших дільницях Івано-Франківська зробили це на початку тижня. У телефонній розмові з головою комісії Ігорем Дземаном з’ясувалося, що пригальмували цю справу представники від Партії регіонів, які зголосилися обслужити Лугову та Лісову вулиці. На останній проживає щонайменше 120 виборців (тут три багатоповерхові будинки), і невручення запрошень могло позначитися на результатах голосування. Завдяки самим мешканцям порушенню вдалося запобігти — вони зателефонували до редакції "Галичини", а голова ДВК запевнив нас, що до кінця дня прецедент буде вичерпано.

Джерело: Газета "Галичина"
Обговорити на форумі