друкувати


МНС застерігає: Обережно – чадний газ!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-10 12:59:53
Отруєння людей чадним газом і у новому році залишається проблемою на Прикарпатті. На Івано-Франківщині з початку року він спричинив уже дві смерті. Ще більше десяти осіб – а половина серед них діти – внаслідок отруєння чадним газом опинилися на лікарняних ліжках.

Побутує думка, що чадним газом можна отруїтися лише під час пожежі. Насправді ж достатньо забути про увімкнену конфорку або користуватися несправною плитою, у будинку із піччю закрити димохід, коли вугілля ще не згоріло або тримати працюючим автомобіль у гаражі – і лиха не уникнути! Ситуація ускладнюється й тим, що окис вуглецю - безколірний газ без запаху. Він через легені швидко проникає у клітини крові, замінюючи кисень, що міститься в еритроцитах. Через це в організмі виникає кисневе голодування – гіпоксія. При отруєнні чадним газом людина спочатку відчуває головний біль, запаморочення, загальну слабкість та нудоту. Швидко, протягом декількох хвилин особа, що постраждала, непритомніє. Є великий ризик одержати важкі опіки дихальних шляхів. Якщо постраждалому вчасно не допомогти, він може померти від задухи.

Так, днями до реанімаційного відділення Рогатинської центральної районної лікарні потрапив 41-річний мешканець села Воронова цього ж таки району. Селянин натопив у печі, проте не відкрив вентиляційну заслонку. Раптом чоловіку стало зле. На його щастя, дружина вчасно помітила його стан та зателефонувала до медиків. Чоловіка одразу ж шпиталізували.

Газові прилади, як, зрештою, і всі набутки цивілізації, мають дві сторони медалі: за правильної експлуатації, хорошого догляду вони даруватимуть нашим оселям затишок та тепло; якщо ж ставитися до них недбайливо, вони відімстять, і то жорстоко!

Рятувальники радять:

- тримати газові прилади у чистоті та справному стані;

- систематично перевіряти тягу в димоході перед вмиканням і під час роботи газового приладу та не включати його при відсутності тяги;

- слідкувати за своєчасною періодичною перевіркою й прочищенням димоходу та вентиляційних каналів;

- відкривати кватирку на весь час роботи газових приладів;

- не закривати решітку вентиляційного каналу;

- при несправності газового приладу відключити газ і викликати робітника газового господарства.

Категорично забороняється:

- самовільно встановлювати й переносити газові прилади;

- самовільно підключати їх за допомогою гнучких шлангів та усувати несправності;

- користуватися газовими приладами дітям.

Бережіть своє життя та життя оточуючих Вас людей!

Обговорити на форумі