друкувати


В.Андрійчук: В Україні таки відбуваються демократичні зміни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-10 11:20:57
Виборчий процес — це не тільки своєрідний екзамен визначення рівня демократії в суспільстві. Це також свідчення зрілості громади, як, врешті, і рівня відносин між владою і народом як сувереном. Сподіваємося, нашим читачам буде цікаво почути думку безпосередніх "виконробів" на цих виборах. Сьогодні з читачами "Галичини" ділиться міркуваннями голова окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №85 у першому турі Василь Андрійчук.

— Знаю, що Ви останніми роками берете активну участь у виборчому процесі. Чи зменшується кількість порушень на виборах?
— За останні три виборчі процеси: парламентські 2006 року, позачергові парламентські 2007-го та перший тур президентських виборів 2010 року кількість порушень на дільницях істотно зменшилася. Без пафосного перебільшення, в Україні, хоч і поволі, відбуваються демократичні зміни.

— Наскільки готовими до роботи виявилися члени виборчих дільниць?
— У ТВО №85 із 163 дільниць, незважаючи на проведені навчання для членів виборчих комісій у трьох районних центрах — Тисмениці, Тлумачі і Городенці, його якість нівелювалася через плинність кадрів. Однак якщо врахувати, що за три тижні до виборів повністю змінився керівний склад ОВК, а крім того, ще й припало сім днів свят, плюс також запізніле фінансування, то загалом результат усе ж хороший. Скажу відверто: від зриву виборчого процесу врятувало те, що в роботі ОВК взяв участь ряд людей, які мали досвід попередніх виборів.

— З якими основними проблемами зіткнулися в першому турі виборів?
— Основна проблема в процесі роботи окружної комісії полягала в невчасності подання штабами своїх кандидатів на членів ДВК. На жаль, ця проблема була закладена в самому Законі України "Про вибори президента України", а саме — невідповідність статті 24, пункт 2, статті 30, пункт 8, в яких закладено різні вимоги. На мою думку, у 30-й статті необхідно було прописати конкретні причини припинення повноважень членів комісій, наприклад, смерті, хвороби і тому подібне, а також змінити терміни припинення повноважень. Як відомо, його зменшили з 34 днів до одного дня, що само по собі в голові не вкладається! Як можна непідготовлену людину за один день до виборів призначити головою чи секретарем комісії? На основі цієї дивакуватої статті й було створено вельми поважні труднощі в роботі ОВК і безпосередньо дільницям. Були випадки, що голова дільниці приступав до виконання своїх обов’язків за три дні до виборів! Скажу тільки, що такі фізичні, емоційні та психологічні навантаження в роботі тих, хто забезпечував проведення виборів, відповідають більше навантаженням спортсмена-багатоборця, ніж пересічній непідготовленій людині. і це відбивалося на нервах, на здоров’ї, на взаєминах між людьми.

— На Вашу думку, що може поліпшити роботу виборчого механізму вже на наступних парламентських і місцевих виборах?
— Надзвичайно важливо, щоб виконувалась ст. 71 Конституції України, яка гарантує виборцям вільне волевиявлення. А тому, як на мене, не останню роль у виборчому процесі будуть відігравати ЗМІ, особливо місцеві. іншими словами, щоб не було порушень у день виборів, потрібно не допустити порушень на початкових етапах підготовки виборчого процесу. А це спільне завдання і громадянського суспільства, і делегованої ним влади, і виборчих комісій, і ЗМІ. Тільки в прозорості виборів — майбутнє.

Розмовляв: Роман ІВАСІВ, Газета "Галичина"
Обговорити на форумі