друкувати


В.Карасьов: Прогноз розвитку подій у ВР України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-10 10:06:27
Прогноз розвитку подій у Верховній Раді України в інтерв'ю Бі-Бі-Сі зробив відомий український політолог Вадим Карасьов.

З ним розмовляв Фідель Павленко. Пан Карасьов не виключає дострокових парламентських виборів, наприклад, одночасно з виборами до місцевих органів влади у травні, але більш імовірним називає переформатування парламентської коаліції.

Вадим Карасьов: Багато хто сьогодні з парламентсько-партійних еліт і з Партії регіонів не зацікавлені у нових парламентських виборах з багатьох причин, з багатьох обставин. Це і попадання до Верховної Ради Яценюка і Тігіпка, а також обрання до Верховної Ради Юлії Тимошенко, яка в разі своєї відставки з посади прем'єр-міністра залишиться без парламентського мандату і буде вимушена управляти фракцією БЮТ, так би мовити, у дистанційному режимі. Тому все ж таки вибір сьогодні схиляється до того, щоб щось зробити у самому парламенті і створити нову коаліцію. І тут золота акція (ну, хоча б позолочена акція) є у НУНС.

Для цього потрібна більшість фракції, яка б вийшла з коаліції з БЮТ і вступила в коаліцію з Партією регіонів. Що може підштовхнути "Нашу Україну" (саме "Нашу Україну", частину блоку НУНС) до такого кроку. Перше - невпевненість у парламентському успіху саме у 2010 році, саме в травні. Друге - багато хто з нинішніх депутатів-НУНСінців просто не попаде в нову Верховну Раду. Очевидно, Віктор Ющенко буде формувати, переформовувати, перегруповувати, реанімувати, ребрендінгувати "Нашу Україну", і багато кому із нинішніх її представників просто не залишиться місця у новому парламенті і в "Нашій Україні", безумовно. Досить ризикований з моральної і електоральної точки зору крок частини НУНС (тієї, яка уособлюється "Нашою Україною"), але можна все це інтерпретувати як необхідність все ж таки створити антикризову коаліцію або, я би сказав, коаліцію економічного порятунку. І це може бути сприйняте населенням, тому що вже сьогодні людям не до розлогих ідеологічних схем, а все ж таки до банального соціально-економічного виживання.

Тримачі акцій

Бі-Бі-Сі: Якщо ви називаєте акцію НУНС позолоченою, принаймні, як із тими, хто тримає срібну і бронзову, скажімо, блок Литвина і комуністи? Володимир Литвин сказав, що з ним ніхто поки що жодних переговорів не веде. Комуністи кажуть, що якщо будуть так звані націоналісти, тобто, частина НУНС у коаліції з Партією регіонів, їх там не буде.

Вадим Карасьов: Щодо Литвина, безумовно, він зацікавлений у такій коаліції. Тому що парламентські вибори він може не виграти, а навіть якщо виграє, то хто йому ґарантує місце голови Верховної Ради? А так він один із гравців уже нової конфігурації влади за нового президента. Прийдеться якось іти на компроміс, і Литвин готовий до такого компромісу, це в його інтересах, тому що в новій Верховній Раді може просто не бути блоку Литвина. Що стосується комуністів, вони переживають кризу - і демографічну, і організаційну, і ідейну. То вже такі буржуазні парламентарі, які втягнулися в цю буржуазну торгівлю, буржуазно-парламентську (я в їхньому дискурсі говорю - "торгівлю"), тому сьогодні якщо будуть вибори в парламент, комуністи теж можуть не пройти. І Партія регіонів їм не допоможе з голосами.

Розумієте, в Україні політика полягає в тому, що якщо ти поза парламентом, це вже не партія, це вже не фракція, це вже не повноцінна політична сила. Тому комуністи будуть багато говорити про те, що ні на яких умовах вони не підуть у коаліцію з націоналістами, але є банальний парламентський опортунізм. Всі хочуть бути при посадах, у парламенті, у структурі еліт, мати привілеї, статус і таке інше. Тому верх візьмуть оці банальні, егоїстичні розрахунки, і комуністи не увійдуть як фракція до парламенту. Але свої підписи вони можуть надати, не кажучи вже про те, що з будь-якого голосування вони будуть голосувати так, як це будуть просити Партія регіонів і новий президент.

Бі-Бі-Сі: До речі, у сенсі інстинктів самозбереження і боротьби за посади, чи не буде це чинником, власне, намагань Партії регіонів залучити до себе частину блоку НУНС, в тому числі й пропонуванням якихось портфелів і не виключено навіть прем'єрської посади, щоби, з одного боку, і відвести від себе відповідальність, бо будь-якому прем'єру зараз буде надзвичайно важко виводити країну з кризи, з іншого боку, показуючи, що ось один з елементів нашої обіцянки об'єднати країну? І наступним прем'єром, можливо, стане хтось із тієї частини НУНС, яка приєднається. Ну, зараз вже згадується ім'я Юрія Єханурова як компромісної фігури.

Час збирати камені

Вадим Карасьов: Безумовно, що це може бути уряд професіоналів-економістів, фінансистів, банкірів, які так тихо, "без шуму і пилу" займуться розв'язанням економічних проблем, економічним порятунком держави. Безумовно, це може бути. Це необов'язково може бути Азаров, це буде дійсно компромісна фігура, тому всі зацікавлені в тому, щоб зараз відкинути політику, таке політиканство, конфліктність, скандальність, і професійно, тихо, але системно й методично зайнятися економікою.

Бі-Бі-Сі: Чи передбачаєте ви варіант, що не вдасться домовитись, і на певний час зберігатиметься статус-кво - Юлія Тимошенко якщо не прем'єр, то в статусі виконувача обов'язків прем'єра - і оцей глухий кут в парламенті і в уряді залишатиметься?

Вадим Карасьов: Я б не виключав таку ситуацію, я не думаю, що це буде такий "бліц кріґ" у ставці уряду. І деякий час Юлія Тимошенко може бути виконувачем обов'язків прем'єр-міністра. І дехто навіть говорить про те, що це було б непогано з тієї точки зору, що Юлії Тимошенко все ж таки пора почати самій якось розгрібати ці авгієві конюшні, які створені були… Я б не сказав, що тут тільки провина Тимошенко, це провина всього політичного класу, який загрався в таку банальну політику і не займався системною антикризовою стратегією.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі