друкувати


Мед для Європи — з Карпат

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-09 02:51:26
На території Івано-Франківщини, у Карпатському національному природному парку в рамках проекту "Заповідний край карпатської бджоли" незабаром відкриється перша в Україні екологічна пасіка. В Микуличинському лісництві уже розпочалося будівництво приміщення. Мінприроди України виділило на будівництво пасіки європейського типу 300 тисяч гривень.

За словами голови Асоціації пасічників Прикарпаття Богдана Паркулаба, проект розпочато в Івано-Франківській області, тому, що саме карпатська бджола, яка тут є, має високі продуктивні показники, отож треба її зберегти як чистопородний матеріал. Проте ще одним завданням пасічників є виробництво на території спочатку 12 лісництв Карпатському парку, а згодом й інших лісництв області продукту бджільництва — екологічного чистого гірського меду. Щоправда, коштуватиме він значно дорожче від звичайного.

Від швейцарців прикарпатці отримали європейські стандарти меду і думають вийти зі своєю продукцією на європейський ринок. Пан Паркулаб сподівається, що після першої "медової ластівки" у Микулинецькому лісництві їхньою роботою зацікавляться і представники інших національних парків, адже майбутнє за органічною продукцією. А незабаром у Києві відбудеться Всесвітній конгрес з бджільництва, де пасічникам з багатьох країн презентують проект і карпатську бджолу.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі