друкувати


Gazeta Wyborcza: Янукович проводитиме жорстку проросійську політику

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-09 01:03:41
Польська Gazeta Wyborcza пише, що Віктор Янукович пройшов значний шлях з 2002 року, коли він був ставлеником "донецької мафії" на посаді прем'єра та не вмів говорити українською, до справді, як там не було, демократично обраного представника українського народу.

"Як зміг чоловік, який п'ять років тому, намагався сфальсифікувати президентські вибори, стати головою держави? Відповідь одна. Такими є принципи демократії. І нема на що тут ображатися", - пише видання.

Газета також згадала вибори 1995 року в Польщі, коли колишній діяч Компартії Олександр Квасневський переміг Леха Валенсу. Багато поляків були розчаровані таким результатом, а дехто думав, що це "кінець світу". Однак, видання стверджує, що через десять років ті ж самі люди визнали, що Квасневський був добрим президентом.

"Янукович, вочевидь, ніяк не Квасневський. Він схожий на типового пострадянського селянина, якого можна побачити від Бреста до Владивостока", - пише газета.

"Немає сенсу згадувати старі провини Януковича. Ми повинні прийняти на віру, що він приймає демократичні правила гри. Він є політиком з реальною громадською підтримкою, а не чиїмсь ставлеником" - стверджує видання.

Газета також пише, що не зважаючи на те, що Янукович тримається проросійського спрямування, він скоріш за все проводитиме жорстку політику у цьому напрямку.

"Янукович розуміє, що якщо він хоче бути політиком з яким рахуватимуться, він має зміцнити Україну, а не її старшого брата. Це зрештою розуміє вся українська еліта. Він буде торгуватися з Росією, але не ціною втрати суверенітету і контролю над стратегічними об'єктами економіки", - говориться в статті.

Gazeta Wyborcza зазначила, що ключовим випробуванням патріотизму Януковича буде його ставлення до проблеми українських газопроводів і Чорноморського флоту в Криму.

Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі