друкувати


У світі доволі спокійно сприйняли можливу перемогу Януковича

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-08 04:26:54
Ймовірна перемога Віктора Януковича на президентських виборах в Україні, а офіційні повні результати ще не оприлюднені, не викликала хвилі серйозного занепокоєння. Лунало радше задоволення з того. що "помаранчева революція" 2004-го мала за результат демократичний характер виборів і можливість отримання перемоги опозиціонера. Слово "трагедія" в контексті перемоги Януковича вжила в інтерв'ю Бі-Бі-Сі лише Ханна Северинсен, колишній доповідач Ради Європи по Україні, але й вона потім заявила, що Європа буде працювати з Януковичем.

Президент Грузії Міхаїл Саакашвілі, який має тісні стосунки із Віктором Ющенком, і з Юлією Тимошенко в ефірі телепрограми "Шустер-Лайв" був твердим і емоційним, але не виказав розпачу через поразку пані Тимошенко, заявивши: "Будь-яка сильна українська влада, яка робитиме Україну успішнішою, багатшою, сучаснішою - це дуже добре для Європи, дуже добре для самої України. І це просто блискуче для Грузії і гарно для усіх сусідів, включно із Росією. В України є усі шанси жити краще, ніж країни Балтії, Східної Європи ніж Росія. Якщо політична влада зможе об'єднатися навколо реформ, то хто б не був при владі, які б політичні розбіжності не існували, має бути економічне зростання. Україна має стати магнітом, дуже потужною європейською державою".

Росія вже не зможе спирати на Ющенка

Для Росії, як сказала Бі-Бі-Сі Олеся Яхно, автор рубрики "Доля Росії" на сайті "Главред" немає різниці хто стане переможцем – Тимошенко - так Тимошенко, а Янукович - так Янукович. "Для Москви важливо, аби не Ющенко", каже вона. "Обидва кандидати влаштовують Росію. Вони їх вважають більш, якщо не проросійськими, то прихильнішими до Росії. Але я думаю, що насправді тут постане перед Росією проблема, бо довгий час відчутність політики і взаємин з Україною компенсувались тим, що вони могли вийти і в усьому звинуватити Віктора Ющенка, і списати на нього відсутність своєї власної політики, "- каже Олеся Яхно. "Тепер же, коли з'явиться більш м'який з точки зору Росії кандидат, буде потрібно, щоб Росія дійсно робила ініціативи, бо все не можна буде списати на президента України. Тому я думаю, що це буде проблемою для Росії."

Російський посол в Україні Міхаїл Зурабов, який наразі ще не вручив вірчих грамот президентові, прибувши до Києва після першого туру, заявив журналістам, що поки що вітати Януковича не збирається - мабуть, пам'ятаючи як в 2004-му році тодішній президент Росії Владімір Путін аж двічі привітав Віктора Януковича з перемогою.

Адріан Каратницький з Атлантичної ради США сказав Бі-Бі-Сі, що через невеликий відрив пана Януковича від пані Тимошенко, лідер Регіонів буде змушений триматися політики багатовекторності. але "внутрішньої багатовекторності" - зокрема йому потрібна буде співпраця з частиною "Нашої України". А в зовнішній політиці - чи не поверне Янукович до Росії? Він же, мовляв, проросійський політик. Чи не так? Адріан Каратницький: "Я не бачу цих тенденцій ані в ймовірних кадрових призначеннях, а говорять, що може залишитися Петро Порошенко як міністр закордонних справ, або повернеться Костянтин Грищенко, а це люди які мають помірковані погляди і щодо майбутнього українського місця в Європі, так і у відносинах з Росією. Також з моїх розмов з людьми з оточення Януковича є я переконаний, що після своїх декількох невдач, він в якійсь мірі відчув певну непошану до себе з боку російських лідерів і це витворило таку психологічну відстань. Це, а також глобальні процеси впливають на те, що зовнішня політика буде врівноваженою. Я не вважаю, що можна оцінювати Януковича як проросійського кандидата чи проросійського політика. Він за п’ять років змінився і обставини змінились. Я не думаю, що дійде до визнання Абхазії чи Південної Осетії, скажімо.

Європейський погляд

За Українськими виборами уважно стежила й Німеччина. Провідний експерт з України з Німецького Інститут міжнародної політики та безпеки Райнер Лінднер так відповів Українській Службі Бі-Бі-Сі на запитання чи розверне Янукович українського корабля геополітично до Росії і спиною до Європи?

"Знаєте, Україна стоїть перед потужною кризою і всі знають - навіть в Києві - що дуже важливо для України є мати доступ до європейських ринків, до глобальних ринків. Покладатися лишень на Росію не є виходом. Звичайно, дуже важливо мати добрі стосунки з Росією. Президент Ющенко, можливо, занадто швидко рухався на захід і зараз важливо мати збалансовану політику і з Заходом, і з Росією. Важливо для України бути відданою європейському вибору, включно, маючи європейську перспективу для ЄС. Але треба мати й добрі стосунки з Росією - зокрема в енергетичному секторі. "

Ханна Северинсен, колишній доповідач по Україні в Раді Європи, телефоном з Копенгагена висловила припущення. що Янукович не переміг би якби не було політичного конфлікту президента з прем'єром, але Янукович не поведе Україну до Росії. Ханна Северинсен: "Я думаю, що Європейський Союз має спробувати співпрацювати і має спробувати наблизити Україну до Заходу. Бо я переконана, що більшість українців хочуть саме до ЄС. На цих виборах було багато помаранчевих кандидатів, які чубилися між собою . Особливо пан Ющенко увесь час воював з пані Тимошенко. Але я переконана, що більшість українців все одно хочуть бути із Заходом."

Юрі Тімм, депутат естонського парламенту був на першому турі виборів в Україні, і вже тоді зробив висновок - Янукович буде президентом! Проте невеликий відрив свідчить, що Україна й надалі розділена країна, каже естонський депутат. "Помаранчева половина населення мала свого кандидата п'ять років і нині інша половина матиме свого альтернативного кандидата на посаді президента." Пан Тімм додає, що перемога Януковича може змінити політичну модель України тобто збільшиться роль парламенту: "Я дуже сподіваюся, що з приходом Януковича зміцнюється, можливо, парламентська влада в Україні і буде можливість демократичного розвитку - може, навіть більше аніж ми очікували від Юлії Тимошенко, бо вона є дуже авторитарною і сильною особистістю. З приходом Тимошенко роль парламенту була б значно зменшена," - додає естонський депутат в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

Янукович - Кваснєвський?

В Польщі - де була найбільша в Європі підтримка "помаранчевої революції" - офіційно політики й керівники держави тримали нейтралітет - мовляв, байдуже хто виграє, аби вибори були демократичними і Варшава готова співпрацювати з будь-яким президентом якого обере український народ. Однак на масовому рівні, як сказав Бі-Бі-Сі оглядач провідного польського часопису "Газета Виборча" Марчін Войцеховський: "Що стосується суспільства, то мені здається, що симпатії були, все ж таки, на стороні Юлії Володимирівни. Мені здається, що, крім Польщі, в жодній іншій європейській країні не було такої великої підтримки Помаранчевої революції. Цим можна пояснити певне розчарування результатами виборів у Польщі. Але ми це прекрасно розуміємо, бо у 1995-му році лідер Солідарності президент Лех Валенса не міг перемогти на виборах колишнього партійного діяча Олександра Кваснєвського. Тоді також частина польської інтелігенції говорила, що це кінець змін, кінець перетворень у Польщі. А час показав, що Олександр Кваснєвський був дуже добрим президентом і я бажаю українцям, щоб Віктор Янукович виявився такою людино, якою для Польщі виявився Олександр Кваснєвський. Він змінився за останні 5 років і це кожен може бачити. Він став іншою людиною у порівнянні з 2004 роком і тому я досить спокійно дивлюся на події в Україні."

Януки нічого не означають

В сусідній з Україною Білорусі, яка вважає Київ ледь не своїм адвокатом в Європі, за українськими виборами стежили мляво. Один з лідерів білоруської опозиції Анатоль Лєбєдько: "Ми спостерігали збоку, а найбільш активні - дивились телебачення. Це пов'язано з тим, що білоруська опозиція не розглядала ані Януковича, ані Тимошенко як людей, здатних експортувати демократію на пострадянський простір. Хто б не переміг, білоруська тематика для наступного українського президента не буде серед пріоритетів. Все обмежиться темою кордону та економічної співпраці," - додав пан Лєбєдько.

На запитання Бі-Бі-Сі, чи приємно білорусам, що президентом України може стати людина, яка має родинне коріння в Білорусі - а Віктор Янукович якось навіть відвідував родинне білоруське католицьке село Янукі - Анатоль Лєбєдько відповів: "Ситуація така, що на цій особливості біографії Януковича не акцентує уваги він особисто - національна складова є лише елементом біографії, але якихось емоцій чи очікувань від того, що коріння Януковича у Білорусі, у демократичної опозиції Білорусі це не викликає!"

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі