друкувати


Представниця ГМ "ОПОРА": "Системного втручання" виявлено не було

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-08 02:03:34
Спостерігачі та оглядачі наразі не повідомляють про серйозні і масові порушення на виборах 7 лютого. Перед виборами про можливість фальсифікацій застерігали обидва кандидати.

Представниця громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська сказала в інтерв’ю Бі-Бі-Сі, що "системного втручання" виявлено не було.

Водночас, за її словами, як і під час попередніх виборів, було виявлено велику кількість організаційних проблем, зокрема проблеми зі списками виборців.

О.Айвазовська: Наша організація вела спостереження на 1003 дільниць, відповідно до статистичної вибірки ми робимо швидкий статистичний підрахунок голосів. Ми будемо мати паралельний результат. Щодо фальсифікацій, то організованого, системного втручання в голосування і в підрахунок голосів, який би дав можливість змінити результати, змінити позицію і порядок кандидатів не було виявлено.

Скоріш за все кандидати як одна, так й інша сторона напередодні голосування політично так нагнітали ситуацію, щоб в разі програшу або доволі хиткої ситуації, різниці між першим і другим кандидатом 1%-1,5%, і можна було оскаржувати результати волевиявлення на окремих дільницях, в тих регіонах де є монопольне представництво тієї чи іншої політичної сили. Зрозуміло, що на заході – це БЮТ, на сході – Партія регіонів. І в цих регіонах зменшити результат кандидата, визнавши на певній кількості дільниць результати недійсними. І таким чином зменшити результат фактично по всій Україні.

Тобто політики готувалися до того, щоб вести боротьбу в судах, чого ми і будемо свідками. Різниця між першим і другим номером буде більше ніж 1,5%. Ми це розуміємо, і скоріш за все, навіть через судові оскарження змінити порядок результату буде неможливо.

Бі-Бі-Сі: А щодо організаційних проблем, ситуація у порівнянні з першим туром покращилася?

О.Айвазовська: Виявлено нами велику кількість організаційних проблем, які супроводжують українські вибори від однієї кампанії до іншої, зокрема це проблема зі списками виборців. Тобто списки у порівнянні з першим туром, абсолютно не покращилися. І люди, які йшли до суду, щоб поновити право на волевиявлення у першому турі, то в другому турі знову себе не знайшли тому, що зміни не були передані до державного реєстру виборців. Також варто зазначити, що були проблеми тим, що керівники виборчих дільниць одноосібно вирішували чи вносити до списку виборців окремих людей, але це поодинокі факти. Тобто нами виявлені групові внесення до списку виборців, але це кілька дільниць по Україні.

Крім того, були серйозні проблеми під час підрахунку, тобто було політичне протистояння між рівної кількістю представників членів виборчої комісії від одного та іншого кандидата. А це у свою чергу затягувало підрахунок голосів.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі