друкувати


Медики закликають онкохворих не лікуватися настоєм з вужів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-05 05:39:38
Люди бояться лікарів і часто займаються самолікуванням. Це у свою чергу, призводить до того, що онкохворі часто звертаються до медиків занадто пізно. І тоді не уникнути хірургічних втручань або й набагато гіршого розвитку життєвого сценарію – коли пацієнту уже нічого не зарадить.

Про це розмовляли лікарі Волинського обласного онкологічного диспансеру на прес-конференції "Раку також можна запобігти".

Ракові захворювання молодшають. Особливо це стосується "жіночих" онкозахворювань – молочної залози та шийки матки. За п’ятнадцять років показник захворюваності на рак молочної залози виріс на 12 відсотків. Нині така цифра складає 47,2 відсотка на сто тисяч населення.

"Близько 85% випадків пухлин грудей жінки виявляють самі. Втім, це ще не означає, що вони одразу звертаються до медиків. Вони бояться того, що їм скажуть у лікарні. І цей страх призводить до того, що часто жінкам уже не можна допомогти", - розповідає керівник мамологічного центру Волинського облонкодиспансеру Володимир Федорчук.

Для профілактики іншого захворювання – раку шийки матки, за словами керівника регіонального центру скринінгу патології шийки матки Жанни Ващенюк, необхідно проходити цитологічний огляд і зробити вакцинацію. І хоч в онкодиспансері тепер жінки можуть обстежитися навіть у суботу, до лікарів звертатися вони не надто поспішають.

"Причина раку шийки матки у жінок – вірус папіломи людини. Показник по Волинській області хворих на цю онкопаталогію значно вищий за середньоукраїнський. На жаль, самостійно мало жінок звертається до лікаря за допомогою", - каже Жанна Ващенюк.

Бояться хворі не лише діагнозів, а й методів лікування онкозахворювань: променевої та хіміотерапії. Тому і йдуть спочатку не до медиків, а до знахарів, їздять по сумнівних "лікувальних центрах", прикладають компреси і п’ють різноманітні настої.

"Між прийомами хіміотерапії пацієнти часто роблять компреси, п’ють якісь гриби. Навіть приходять до лікарів радитись, як ліпше робити ті чи інші настої, наприклад, з вужів. Бояться пацієнти токсичності хіміопрепаратів та їх наслідків – випадіння волосся. Але цього ніяк уникнути не можна, ніякими примочками чи настоями", - розповідає завідуюча онкохіміотерапевтичним відділенням Євгенія Уринська.

Мало викликає довіри у пацієнтів і променева терапія, скаржаться лікарі. Не розуміючи специфіки, хворі бояться наслідків радіації, якою й лікують ракові пухлини. Насправді, доза радіації, опроміненню якою піддаються пацієнти дуже мала і діє виключно на уражені ділянки тіла.

"Луцькі лікарі вже знають, що променевою терапією можна лікувати не лише рак, а й остеохондроз, радикуліт, вона має знеболювальну дію. На жаль, про це мало відомо районним лікарням. Найкращі результати променева терапія дає під час лікування поверхневих пухлин – раку шкіри. Також втішні показники під час лікування молочної залози", - повідомила завідуюча відділенням променевої терапії Жанна Старомінська.

Джерело: Волинські Новини
Обговорити на форумі