друкувати


Покупці Тойоти в Україні - "сам на сам з проблемою"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-05 05:01:58
Про технічні проблеми з автомобілями "Toйoтa" в Україні Бі-Бі-Сі розмовляла з генеральним директором Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олегом Назаренком.

Якої кількості автомобілів чи радше автомобілістів в Україні може стосуватися оголошення компанії "Тойота" про проблеми з низкою моделей?

О.Назаренко: Я думаю, що не менше 10-30 тисяч таких автомобілів в Україні. Розумієте, тут у чому питання? Коли офіційний імпортер "Тойота" продає машини, у нього залишаються адреси покупців цих автомобілів, і він завжди може розіслати цим людям запрошення прийти і поміняти автомобілі. А в даному випадку, коли автомобілі ввозяться неофіційно… Розумієте, вони продані офіційно десь там в Америці якомусь, умовно кажучи, Джону Хопкінсу, а потім перевезені і продані Івану Іваненко. Тому я навіть оцінити не можу цю кількість – я говорю про 10-30 тисяч покупців автомобілів в Україні, але їх адреси має лише державна автоінспекція, і це – конфіденційна інформація. Якщо навіть "Тойота" попросить надати ті адреси, то потім вона буде мати справу з прокуратурою. Тому що цю конфіденційну інформацію не мають право розголошувати. Виходить, що на сьогодні українські покупці оцих нелегально ввезених автомобілів залишилися сам на сам з проблемою.

Бі-Бі-Сі: Тобто, для таких людей зараз важливо стежити за повідомленнями у ЗМІ і звертатися до майстрів, чи до представників фірми "Тойота" в Україні?

О.Назаренко: Так. Розумієте, вони не захищені. Вони змушені самі бігати і узнавати. Знаєте, коли купуєш автомобіль, ти звик, що фірма чи корпорація відповідає за свій автомобіль. Але корпорація відповідає тоді, коли цей автомобіль куплений офіційно. Ви ж знаєте, що ані "Авалон", ані "Секвойя" не поступають офіційно на європейський ринок.

Бі-Бі-Сі: Але якщо ми говоримо про повідомлення у ЗМІ, які напевно приваблять увагу власників певних моделей "Тойоти", чи ми маємо тут справу з тим, що "Тойота" таким чином завдає удару по своєму престижу, і краще би було їй це якось замовчувати, принаймні, в Україні, де таких моделей продається мало? Чи ви вважаєте, що компанія робить правильно, коли робить це, широко оголошуючи? Які наслідки це має для авторитету компанії?

О.Назаренко: Ця проблема ж не тільки у компанії "Тойота". До цього мали проблеми, не хочу перечислювати, але ряд інших брендів, і я вважаю, що це як раз добре відношення, це не удар по престижу. У кожного бувають проблеми, і це всі люди розуміють. Це знаєте, як наша слов’янська натура завжди думає: якщо в них все добре, нема проблем, як у інших, значить вони щось замовчують. Тому я вважаю це оголошення від "Тойоти" абсолютно нормальним. По-перше, вони таким чином демонструють, що вони теж розуміють: не дай боже, з-за тієї педалі газу станеться якийсь смертельний випадок або ДТП і потім вони заплатять більше! І по-друге, вони вважають, що вони – серйозна компанія, тому й можуть сказати: так, у нас є помилка, але ми перші про це заявили, не журналісти про це узнали, не хтось там інший, а ми перші проаналізували можливість якихось відмов, зробили статистику, і ми признаємо, що так, дійсно, безгрішних людей і безгрішних компаній взагалі не буває. У нас була помилка, і ми її виправляємо.

Джерело: BBC Ukrainian
Обговорити на форумі