друкувати


Хто виховуватиме даїшника?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-05 04:50:14
Виховувати автомобілістів є кому, а от хто виховуватиме самих вихователів, тобто інспекторів ДАІ? Це питання стало лейтмотивом прес-клубу, що відбувся 4 лютого за участі представників Обласної асоціації приватних таксистів.

Як зазначив голова Асоціації Роман Харук, сьогодні держава вживає максимум заходів для зниження рівня аварійності на дорогах, як-от: збільшення у кілька разів штрафів за порушення правил дорожнього руху, введення обов’язкового страхування цивільної правової відповідальності автомобілістів тощо. Ці зміни дозволили суттєво покращити ситуацію на дорогах. Так, у минулому році порівняно з 2008-мим кількість ДТП зменшилась на 20,4%, кількість загиблих у дорожніх пригодах скоротилась на 44%, а травмованих – на 42,8%.

В той же час, - переконані в Асоціації, - низьким залишається рівень правової культури інспекторів ДПС. Зокрема, як показав моніторинг матеріалів оформлення правопорушень на автошляхах, жоден з адмінпротоколів, складених співробітниками ДАІ області не відповідає вимогам відомчих нормативних актів МВС, зокрема наказу № 77 від 26.02.2009 року. В переважній більшості протоколи пишуть нерозбірливим почерком, під копірку, хоча наказ прямо передбачає складання документів у двох екземплярах, написання установочних даних порушника та інспектора друкованими літерами. Зазначені порушення в ряді випадків можуть вилитись у притягнення до відповідальності невинних осіб, утруднюють оскарження протоколів, призводять до інших порушень законних прав громадян.

Непоодинокими є випадки порушення органами, повноважними накладати адміністративні стягнення, встановлених законом термінів притягнення до адмінвідповідальності. Показовим, на думку Р.Харука, є випадок коломиянина І.Стасюка, який ще у вересні 2009 року був зупинений інспектором ДПС у м. Вінниця. Щодо водія був складений протокол про адмінправопорушення. Тільки у січні цього року стосовно І.Стасюка було відкрите виконавче провадження про стягнення штрафу, чим було порушено вимоги ст. 303 КУпАП, яка обмежує строк накладання адмінстягнення до виконання 3-ма місяцями.

Окрема увага була приділена проблемі стану доріг обласного центру. Зі слів Р.Харука, не дивлячись на запевнення міської влади, їх стан не покращується. Втім, керівництвом Асоціації прийнято рішення не вдаватись в цьому році до акцій протесту, оскільки це може викликати звинувачення активістів структури у політичній заангажованості. Натомість, вирішено домагатись у судовому порядку встановлення відповідних попереджувальних знаків на вулицях, проїзд якими є небезпечним.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі