друкувати


"Ніжки Буша" набридли китайцям

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-05 03:09:44
Китай слідом за Росією завдав удару по виробникам курячого м'яса США. Пекін вирішив ввести антидемпінгові заходи щодо імпорту американської курятини. Він звинувачує постачальників у завданні збитків місцевим виробникам. З 13 лютого імпортери "ніжок Буша" в Китай повинні будуть платити податок, що компенсує різницю між внутрішніми й експортними цінами. Останнім часом Китай і США регулярно обмінюються "загороджувальними заходами" щодо поставок.

Міністерство торгівлі КНР оголосило про введення антидемпінгових заходів щодо імпорту американської курятини. Китайська влада звинувачує постачальників з США в нанесенні шкоди місцевим виробникам, повідомляє Взгляд.

"Проведені розслідування показали, що постачальники з США використовують демпінгові ціни на свою продукцію, що завдає шкоди місцевим виробникам", - повідомляє міністерство.

З 13 лютого цього року з імпортерів американської курятини стягатимуть заставу, що компенсує різницю між внутрішніми й експортними цінами постачальників, передає BBC. Якщо бути точніше, постачальникам доведеться внести в митні органи Китаю відповідні застави, що гарантують виплату мит. Залежно від конкретного виду товару і фірм-постачальників розмір мита зросте на 43,1-105,4%, відзначає "Інтерфакс".

Антидемпінгове розслідування Китаю відносно постачань американського м'яса птиці було розпочато у вересні минулого року.

Останнім часом відносини Китаю і США регулярно захмарюються "торговими війнами" на тлі заяв обох сторін про неприпустимість протекціонізму у глобальній торгівлі.

Так, гучними за останній час стали справи про китайські ковпаки, що продаються в США, і американські автомобілі та електротехнічну сталь, що поставляються в КНР. Зі сталлю було приблизно те ж саме, що і з курятиною.

Так, Китай звинуватив США у порушенні інтересів у постачанні електротехнічної сталі, стверджуючи, що вони завдають "значної шкоди" китайським виробникам. Влада заявила, що сталеливарні компанії вдавалися до демпінгу для проникнення на місцевий ринок, і постановили з 11 грудня 2009 стягувати з експортерів заставу.

Відносини між двома країнами загострилися ще більше у зв'язку з запланованим візитом Далай-лами в США. Раніше Китай і США встигли посваритися на ґрунті скандалу навколо Google, наміри Пентагону поставити Тайваню свою зброю і критики на адресу нарощування китайської військової сили.

На цьому тижні президент США Барак Обама на зустрічі з групою сенаторів-демократів заявив, що має намір створювати "постійний тиск" на Китай та інші країни з метою спонукати їх дотримуватися зобов'язання, прийняті в рамках статуту Всесвітньої торговельної організації. У відповідь представник китайського міністерства закордонних справ Ма Чжаосюй заявив, що "звинувачення і створення тиску не сприяють вирішенню проблеми".

Обговорити на форумі