друкувати


На Прикарпатті 86% виробників м’ясної продукції працювали з порушеннями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-05 02:36:52
Протягом 2009 року перевірками якості виробництва м’яса та м’ясопродуктів було охоплено 21 підприємство області. Порушення вимог стандартів, норм і правил виявлено на 18-ти підприємствах, що становить 86% від загальної кількості перевірених. - Повідомляє ДП "Івано-Франківськстандартметрологія".

Основними недоліками, що допускаються підприємствами при виробництві ковбасних виробів, є недотримання вимог нормативної документації по масовій частці вологи, наявності крохмалю, незабезпечення належних умов зберігання та незадовільне метрологічне забезпечення. Крім цього, найпоширенішим на перевірених підприємствах порушенням є відсутність належного маркування ковбасних виробів. Таке порушення ст.38 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" та вимог інших нормативних документів щодо споживчого маркування обмежують споживачів у їх законному праві на інформацію стосовно походження та складу продукції, повідомляє Головне управління правової роботи та внутрішньої політики Івано-Франківської ОДА.

Загалом, протягом минулого року перевірено м’ясопродуктів на суму понад 75тис.грн. Вартість забракованої продукції склала понад 24 тис.грн, що становить 32% від перевіреної продукції. За результатами перевірок застосовано 26 штрафних санкцій за випуск і реалізацію продукції, що не відповідає нормативним вимогам, на загальну суму 19,445тис.грн. За порушення чинного законодавства у галузі стандартизації, випуск та реалізацію неякісної продукції складено 17 протоколів про адміністративні правопорушення. Крім того, підприємствам – порушникам видано 18 приписів про усунення порушень та 24 приписи про заборону реалізацію усієї продукції певного найменування.

Аналізуючі результати контрольних заходів варто зазначити, що порушення виявляються навіть при виробництві дорогих сортів ковбас, що є найбільш неприємним фактом обману та шайхрайства для споживачів, оскільки сподіваючись придбати високоякісну продукцію споживачі обирають вищі сорти м’ясопродуктів. Наприклад, перевірена партія "Салямі нової" не відповідала вимогам по фізико-хімічним показниках, зокрема виробником завищено масову частку вологи. Інша партія ковбасних виробів в порушення вимог ДСТУ 4435:2009 містила в своєму складі крохмаль та завищений вміст нітриту натрію. Цього підприємця за реалізацію продукції, яка не відповідала вимогам по показниках безпеки, притягнуто до відповідальності у розмірі 100% вартості реалізованої продукції.

Ще однією проблемою, яка істотно впливає на якість вже готової продукції, є незадовільне метрологічне забезпечення. Зокрема, на перевірених підприємствах виявлено порушення щодо недотримання температурно-вологісного режиму, що негативно впливає на якість та терміни зберігання продукції.

З метою усунення порушень, підвищення показників безпечності продукції та покращення смакових якостей ковбасних виробів суб’єктами господарювання розроблено ряд заходів по усуненню виявлених недоліків стан виконання яких і надалі контролюватиметься підрозділом державного нагляду ДП "Івано-Франківськстандартметрологія".

Враховуючи незадовільний рівень якості та безпеки харчових продуктів та їх можливого негативного впливу на здоров’я людини, контроль за виробництвом та обігом м’ясопродукції вже у 2010 році буде істотно посилено не тільки шляхом проведення перевірок підрозділом державного нагляду, але й через контроль за сертифікованою продукцією та інспекційним контролем за атестованими виробничими лабораторіями підприємств.

Державний нагляд за дотриманням вимог стандартів, норм і правил при виробництві та зберіганні м’яса та м’ясопродуктів здійснювався з метою недопущення на споживчий ринок неякісних і небезпечних для здоров’я людей продуктів харчування. Протягом 2009 року проведено як планові, так і позапланові контрольні заходи згідно окремих доручень Держспоживстандарту України та повідомлень обласних управлінь у справах захисту прав споживачів.

Обговорити на форумі