друкувати


Чи скидала Росія та радіоактивні відходи в Балтійське море?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-05 02:32:44
Шведська прокуратура почала розслідування повідомлення про те, що російська армія на початку 1990-х років могла затопити в Балтійському морі хімічну зброю та радіоактивні відходи.

Приводом для дебатів з цього питання послужила інформація, оприлюднена програмою Шведського телебачення Uppdrag granskning, яка відома своїми журналістськими розслідуваннями.

За даними журналістів, одне з найбільш закритих підрозділів шведської Служби військової безпеки (MUST) склало в 1999 і 2000 роках три звіти під грифом "секретно".

У них висловлюється припущення, що в період з 1991 по 1994 роки російські військові кілька разів скидали в районі шведського острова Готланд небезпечний вантаж, вивезений з колишньої радянської військової бази Кароста в латвійській Лієпаї.

Глава МЗС Швеції Карл Більдт заявив, що не може коментувати цю інформацію, поки не вивчить причини, з яких попередній уряд соціалістів не дав хід розслідуванню.

Згідно з підсумками журналістського розслідування, 10 років тому шведський уряд було проінформовано про секретні звіти, проте жодних заходів для перевірки цієї інформації він не прийняв.

Сьогодні ні в міністерстві оборони, ні в МЗС Швеції не вдалося виявити документів про передбачуване скидання радіоактивних відходів в економічній зоні країни.

Прес-аташе посольства Росії в Стокгольмі Анатолій Каргаполов, у свою чергу, також відмовився від коментарів, підкресливши, що спочатку інформація повинна бути ретельно вивчена в Москві.

У той же час політичний радник міністра закордонних справ Швеції Анни Лінд, убитої в 2003 році, Улоф Петтерссон повідомив, що міністр хотіла вжити заходів у зв'язку зі звітами MUST.

Вона була "неймовірно обурена" цими повідомленнями і зажадала провести розслідування. Однак в Міноборони, оцінивши ситуацію, заявили, що немає даних про точне місце, де могло відбутися скидання хімікатів, а без цього обстеження дна буде економічно недоцільним.

Тим часом голова шведської парламентської комісії з питань торгівлі та промисловості Карл Хемілтон не виключив, що, якби інформація про скидання відходів була оприлюднена трохи раніше, Стокгольм зажадав би від Москви прояснити ситуацію і не погодився дати "зелене світло" будівництву газогону "Північний потік".

Як повідомлялося, у листопаді минулого року Швеція схвалила прокладання газопроводу "Північний потік" у її водах Балтійського моря.

Раніше дозвіл на будівництво газопроводу Nord Stream дала Данія, про що 20 жовтня повідомило Датське енергетичне агентство.

Газопровід "Північний потік" (Nord Stream) є принципово новим маршрутом для експорту російського газу до Європи (перш за все на ринки Німеччини, Великобританії, Нідерландів, Франції та Данії).

Газопровід завдовжки 1,22 тисячі кілометрів пройде по дну Балтійського моря від Росії (Виборг) до Німеччини (Грайфсвальд). Введення в експлуатацію першої гілки газопроводу пропускною здатністю 27,5 мільярдів кубометрів газу на рік заплановано на 2011 рік, початок будівництва - на першу половину 2010 року.

Зараз акціонерами компанії-оператора проекту Nord Stream AG є російський Газпром - 51% акцій, німецькі Wintershall Holding і E. ON Ruhrgas - по 20% акцій, а також нідерландська Gasunie - 9% акцій.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі