друкувати


Шпигуни ФСБ в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-04 04:18:33
Після стількох галасливих обвинувачень у тому, що СБУ "займається Голодомором, замість ловити шпигунів" прокремлівські сили в Україні виявились неготовими до оприлюднення українською спецслужбою подробиць нещодавнього затримання на шпигунстві співробітників ФСБ. Як і слід було чекати, спецслужби РФ спрацювали у відповідь, посиливши через лояльні ЗМІ інформаційний тиск на українське суспільство, однак нічого вагомого протиставити затриманню російських шпигунів не змогли.

Судячи з реакції кишенькових агентів впливу на зразок Костянтина Затуліна, їм доручено насаджувати три тези: Україна – бідна держава, в якої немає армії, а отже не може бути військових таємниць (за що ж тоді офіцер ФСБ платив українському військовому?); Україна залежить від Росії економічно, і про затримання шпигунів варто би мовчати; та, нарешті, теза про те, що затримання на українській території одразу 5 співробітників ФСБ (один з них – з підробленим паспортом на інше прізвище), з шпигунським приладдям – вмонтованою в авторучку відеокамерою, закамуфльованим під брелок контейнером для зберігання цифрових даних, у тому числі з інструкціями для агента, – це дрібниця, яка українському суспільству напередодні виборів нецікава, нікого не хвилює і швидко забудеться.

Чи, принаймні, дуже хотілося б, щоб забулася. Тому що думаюча людина невдовзі пов’яже перебування в Україні начальника Відділу військової контррозвідки ФСБ РФ в Оперативній групі російських військ Придністровського регіону Республіки Молдова, військовослужбовця цієї ж ОГРВ та офіцерів ФСБ РФ не з виборами, а з іншою, менш помітною, та не менш важливою для України подією. Справа у тому, що в даний час триває демаркація Україно-Молдовського кордону, і, дивним чином, активізація спецслужб РФ на цій дільниці Української території, (а саме у Одеській області за 14 км від держкордону було затримано цілий оперативний відділ ФСБ) співпала з процесом закріплення Україною своєї територіальної цілісності і утвердженням себе як держави.

Залишається констатувати, що позитивним для українського суспільства є не лише той факт, що чужоземних шпигунів затримано та зірвано певні плани з ослаблення позицій держави Україна, але й те, що цього разу у СБУ вирішили не мовчати. Завдяки оприлюдненню подробиць українські платники податків мають змогу дізналися, за що годують свою спецслужбу, а українські громадяни – хто кому доброзичливий сусід.

Обговорити на форумі